Moş Crăciun, cu silueta lui rotunjoară şi modul de viaţă dezordonat, ar putea avea o influenţă negativă asupra copiilor, susţine un medic australian care propune o schimbare de imagine
pentru Moş. Dr. Nathan Grills a făcut vâlvă în lumea întreagă după ce l-a numit pe Moş Crăciun „un paria al sănătăţii publice”.
El a citit literatura „de specialitate” şi a încercat să evalueze posibilul impact negativ al lui Moş Crăciun asupra sănătăţii publice.
Investigaţiile au arătat că Moşul este un personaj deosebit de popular printre copii. Dintre toate personajele fictive, Moş Crăciun este singurul care îl depăşeşte în popularitate pe Ronald McDonald, cel puţin printre copiii din SUA.
Mai mult, imaginea Moşului vinde şi, de cele mai multe ori, vinde produse nocive: sucuri, dulciuri, fast food.
„Ajunge ca Moş Crăciun să afecteze sănătatea a 0.1% din populaţia lumii şi este de ajuns” spune Grills, care ar vrea ca popularitatea Moşului să fie folosită pentru a promova un stil de viaţă sănătos.
În acest moment, crede medicul australian, Moş Crăciun este un exemplu negativ pentru copii şi nu numai.
Motivele sunt evidente, dacă ne gândim puţin la imaginea Moşului: un bătrân grăsuţ, cu abomen proeminent, care nu se deplasează niciodată pe jos şi care mănâncă prăjiturele în fiecare casă, ba, în unele ţări, consumă şi alcool, înainte de a se urca în sanie. Iar în anumite imagini mai apare şi cu o pipă sau un trabuc în mână.
În această perioadă, când gripa porcină face ravagii în lume, Moşul, care ţine zeci de copii pe genunchi, în fiecare zi, ar putea fi o sursă de infecţie, mai ales dacă strănută şi tuşeşte de câteva ori, mai spune australianul.
Dr. Nathan Grills spune că imaginea Moşului promovează obezitatea, condusul în stare de ebrietate, viteza „la volan” şi un mod de viaţă greşit, în general.
Doctorul îl sfătuieşte pe Moş să renunţe pentru un timp la prăjiturele şi să guste din mâncarea lui Rudolf, iar, din când în când să meargă pe jos sau cu bicicleta. Pe doamna Crăciun o sfătuieşte să-i cumpere soţului, drept cadou, o bandă de alergat.
Deocamdată nu există suficiente cercetări privind influenţa Moşului asupra copiilor, însă, pe viitor, probabil că va fi nevoie să se implice autorităţile pentru a face puţină ordine în viaţa dezordonată a moşului. Pentru moment, dr. Grills propune o imagine îmbunătăţită, cu un Moş mai slab şi mai activ.