Lucruri incredibile despre morcovi

.

Ştiai că pielea ta va deveni portocalie dacă mănânci mulţi morcovi deodată? Sau că morcovul nu îţi îmbunătăţeşte vederea? Află şi alte curiozităţi legate de morcovi şi beneficiile lor.
Morcovul nu este doar portocaliu, aşa cum ne-am obişnuit noi să credem. Soiul portocaliu este cel mai frecvent, însă există şi unele mov, roşii, albe sau galbene, în funcţie de pigmentul conţinut. Acestea au exact gustul morcovului normal, dar se pare că sunt mai sănătoase, tocmai datorita pigmenţilor.

Morcovul, ginsengul săracului

Morcovul a fost numit şi „ginsengul săracului”, datorită numărului mare de fitochimicale, substanţe naturale care au efecte benefice asupra sănătăţii. Drept dovadă, morcovul a fost cultivat mai întâi ca medicament şi abia apoi s-a descoperit că gustul bun îl face potrivit şi ca aliment. Conţine mai multe vitamine şi minerale şi o cantitate foarte mică de grăsimi nesaturate.

Betacarotenul, substanţa care dă morcovului culoarea portocalie este varianta naturală a vitaminei A şi unul din cei mai puternici antioxidanţi. Drept urmare, un consum regulat de morcovi protejează împotriva radicalilor liberi care distrug celulele, provocând cancer.

Lucruri incredibile despre morcoviMai mult, morcovul îţi garantează un sistem imunitar puternic, o valoarea normală  a colesterolului şi este util în cura de slăbire, având doar 42 de calorii la suta de grame.

Uleiul de morcov este puternic hidratant, fiind util pentru pielea uscată. De mult timp se foloseşte în creme de faţă, uleiuri pentru bebeluşi şi balsamuri de buze.

Morcovul şi vederea

Dar cum influenţează morcovul vederea? Încă din copilarie ni se spune că cine mănâncă morcovi are o vedere ageră până la adânci bătrâneţi. De fapt, nu e chiar aşa. Se pare că şi mamele mai exagerează uneori.

Consumul unei cantităţi mari de morcovi nu vindecă şi nu previne miopia sau hipermetropia. Cu alte cuvinte, nu scapi de ochelari doar pentru că mănânci morcovi. Nici cataracta, glaucomul sau alte boli ale ochilor nu pot fi prevenite astfel.

Totuşi, legenda are un sâmbure de adevăr. Organismul uman transformă betacarotenul în vitamina A care este necesară pentru vederea pe timp de noapte. În ţările subdezvoltate, unde deficienţa de vitamina A este ceva obişnuit, un consum regulat de morcovi e deosebit de util oamenilor care sunt ca şi orbi pe întuneric.

La noi, lipsa de vitamina A este foarte rară, pentru că ochii sănătoşi au nevoie doar de o cantitate mică. Chiar dacă începi să consumi mai mulţi morcovi n-o să observi nicio îmbunătăţire a vederii pentru că mai bine de atât nu poţi vedea pe timp de noapte.

Supradoza de morcovi

Da, este posibilă şi se numeşte carotenemie. Apare în special la vegetarieni şi la bebeluşi, dar ţi se poate întâmpla şi ţie, dacă faci excese. Când corpul primeşte mai mult betacaroten decât poate asimila, această substanţă se depune în piele, în special la nivelul palmelor, tălpilor, genunchilor şi nasului.

Când faci o cură de morcovi, nu uita că mai sunt şi alte alimente care conţin betacaroten – mere, varză, pepene galben, castraveţi, ouă, portocale – şi cantităţile se adună.

Carotenemia nu este o boală gravă şi dacă încetezi excesele pielea revine la normal relativ repede. Totuşi, dacă supradoza este foarte mare se poate produce şi o tragedie. Se cunoaşte cel puţin un astfel de caz, cel al luI Basil Brown, un englez care a băut în zece zile peste 37 litri de suc de morcov. Cantitatea de vitamina A consumată a fost de 10.000 de ori mai mare decât cea recomandată şi bărbatul a murit de insuficienţă hepatică.

Morcovii sunt mai buni gătiţi

Dacă majoritatea legumelor sunt mult mai sănătoase în formă naturală, morcovii sunt mai buni dacă îi găteşti prin fierbere sau la aburi. Un studiu din 2002 a arătat că morcovii gătiţi au un conţinut mai mare de betacaroten. De fapt nu creşte cantitaea de vitamină din ei, însă organismul nostru poate extrage mai multă. Morcovul crud este mai greu de digerat, astfel că doar 25% din betacaroten poate fi extras din el. Prin gătit, leguma devine mai uşor digerabilă. Şi ca să te bucuri cu adevărat de beneficiile morcovului este bine să-l tai când e deja fiert. Un alt studiu a demonstrat că morcovii care sunt întâi fierţi şi apoi tăiaţi au mai multe substanţe antioxidante decât cei care sunt întâi tăiaţi şi apoi fierţi.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton