Mommy Makeover este în prezent una dintre cele mai populare combinații de tehnici de chirurgie plastică la nivel internațional, conceputa special pentru a aborda și rezolva problemele comune cu care se confrunta femeile care au trecut prin sarcină si alăptare.
Mommy Makeover, cu toate că este o tehnică chirurgicală aflată în topul preferințelor mămicilor de la Hollywood, este un termen relativ nou în România, dar care, însă, se dovedește a prinde din ce în ce mai mult teren. Pentru a înțelege mai bine ce presupune Mommy Makeover și care sunt beneficiile aduse, am stat de vorbă cu doamna doctor Carmen Constantin, specialist în chirurgie plastică și estetică.
Unica: Ce înseamnă ”Mommy Makeover”, un termen relativ nou în România?
Carmen Constantin: „Mommy Makeover” este setul de proceduri chirurgicale menite să le ajute pe proaspetele mămici să revină la forma corporală dorită sau la forma corporală de dinainte de sarcină. Aici nu trebuie uitat faptul că o operație estetică realizată bine are un impact pozitiv asupra psihicului pacientei. Revenirea la forma corporală dorită după naștere este uneori un proces anevoios și de lungă durată. Mommy Makeover este la mare cautare în rândul mămicilor care doresc remodelarea corpului după naștere și care au dorința de a se simți din nou bine în pielea lor.
Ce proceduri include tehnica Mommy Makeover?
Planul chirurgical Mommy Makeover este gândit și adaptat nevoilor fiecărei paciente și poate include următoarele proceduri: augmentare mamară (mărire de sâni) cu sau fără ridicare de sâni, uneori reducție mamară, abdominoplastie, lipoaspirație și rejuvenare vaginală.
Mommy Makeover poate fi considerată un ansamblu de proceduri de înfrumusețare sau are și o latură care vizează sănătatea?
Mommy Makeover este un ansamblu de operații estetice care vizează remodelarea corporală a mămicii. Astfel, se îmbunatateste aspectul estetic corporal, prin îndepărtarea excesului de piele și grăsime rămas în zona abdomenului, coapselor, brațelor și remodelarea sânilor. Mămicile devin mai puternice și mai încrezătoare în forțele proprii pentru că au scăpat de complexele fizice, sunt mai fericite, mai determinate să continue un stil de viata sănătos și activ și, implicit, se pot concenta mai bine pe creșterea copilului.
Care sunt cele mai cerute proceduri Mommy Makeover la noi în țară?
Mommy Makeover se personalizează pe nevoile fiecărei paciente, însă cele mai frecvente operații chirurgicale în lunile de după naștere sunt mărirea de sâni (augmentare mamară), ridicarea de sâni (lifting mamar) cu sau fără mărire de sâni, uneori reducție mamară. Apoi se clasează lipoaspirația abdomenului, lipoaspirația coapselor și abdominoplastia.
Există contraindicații și complicații asociate acestor proceduri?
Orice intervenție chirurgicală poate duce la anumite complicații standard cum ar fi sângerare, hematom, serom, infecție sau vindecarea lentă a plăgilor, dar aceste complicații apar cu frecvență mică și sunt minore în raport cu beneficiul final. De aceea pacienta trebuie să fie în perfectă stare de sănătate, iar medicul trebuie să ceară analize amănunțite individualizate după consultul inițial care să demonstreze clar starea bună de sănătate a pacientei.
Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmeze o proaspătă mămică care dorește Mommy Makeover? La cât timp după naștere poate începe procedurile?
În primul rând trebuie să nu mai alăpteze de cel puțin trei luni, mai ales dacă dorește o operație ce vizează sânii, și trebuie să fie într-o stare de sănătate perfectă, să aibă un stil de viață sănătos, echilibrat, activ și să aibă o greutate corporală stabilă.
La ce costuri poate ajunge un Mommy Makeover complet?
Costurile variază în funcție de nevoile fiecărei mămici. Practic, Mommy Makeover poate însemna, în unele cazuri, o singură operație, iar în alte cazuri, patru sau chiar cinci intervenții chirurgicale.
Pot fi acoperite o parte dintre costuri cu ajutorul asigurărilor de sănătate de la stat? Întreb acest aspect pentru că în țări ca Marea Britanie, de exemplu, mămicile beneficiază de aceste intervenții în mod gratuit. Există demersuri în acest sens și pentru România?
În Romania aceste proceduri chirurgicale sunt considerate operașii chirurgicale estetice și drept urmare nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate și nici nu există, cel puțin deocamdată, demersuri în acest sens la noi în țară.
Citește și – Ce trebuie să facem zilnic pentru a ne menţine creierul sănătos
Citește și – De ce e importantă rata metabolică și cum o poți stimula: 4 trucuri mai puțin cunoscute
Sursă foto: Shutterstock, arhivă personală