Molnupiravir, primul medicament ce tratează COVID-19, va ajunge marți în România

.

Molnupiravir, primul antiviral realizat special de compania Merck pentru tratarea COVID-19, va ajunge marți la București. Transportul conține 50.000 de cutii ce vor fi distribuite spitalelor şi centrelor ambulatorii de evaluare.

Molnupiravir a fost aprobat la finalul lunii noiembrie de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) pentru utilizare de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu SARS-CoV-2, potrivit libertatea.ro.

De ce România nu a luat medicamentul pentru tratarea COVID-19 de la Pfizer

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat de ce România nu a putut achiziona Paxlovid, medicamentul împotriva COVID-19 produs de Pfizer.

Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit, ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament.

Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem cum să facem şi e foarte de greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond, a explicat acesta.

Citește și: Ginerele lui Vladimir Putin a rămas fără jumătate din avere după ce a înșelat-o pe fiica președintelui rus

Loredana Groza, subiect în presa străină după ce s-a dus cu Nick Casciaro în Italia

Cum arată Gabriela Cristea fără machiaj. „Asta ești tu”

Atenție la frauda „wangiri”, înșelăciunea infractorilor prin intermediul telefonului

Cum va fi administrat Molnupiravir

Medicamentul nu se va găsi în farmacii, ci va fi distribuit spitalelor şi centrelor ambulatorii de evaluare. Comprimatul se va administra timp de cinci zile, de două ori pe zi, pacienților vulnerabili, care au risc pentru dezvoltarea unei forme severe a bolii.

El trebuie administrat în primele 3-4 zile, când apar simptome. Formele asimptomatice sau cu simptomatologie minoră nu au de ce să ia un astfel de antiviral, dar cele la care apar manifestări cu febră, cu alterarea stării generale, cu stare generală proastă, în general, cu mialgii, cu dureri atroce în gât, cu cefalee, deci dureri de cap, după ce vor fi evaluate de către un specialist, vor putea beneficia de acest medicament, a spus medicul pneumolog Gilda Popescu pentru B1 TV.

Medicamentul vine cu o serie de contraindicații și poate avea efecte adverse,

Sursă foto: Shutterstock

Ultima modificare ianuarie 31, 2022 5:39 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale