Ai auzit că zahărul creează dependenţă, iar ţuica ajută la digestie? Ei bine, chiar dacă ai auzit, nu este adevărat. Noi te ajutăm să nu te laşi păcălită de miturile legate de alimentaţie.
Produsele „light” te ajută să slăbeşti.
Greşit. Adesea, la aceste produse grăsimea este înlocuită cu apă, ceea ce face ca senzaţia de foame să revină rapid şi să mănânci mai mult decât în mod normal.
Cartofii îngraşă
Greşit. Cartofii conţin în mare parte apă şi vitaminele B1, B2 şi C. Combinaţi cu alimentele potrivite, nu îngraşă, din contră, te pot ajuta să slăbeşti.
Nici o zi fără o masă caldă
Greşit. Câtă vreme corpul primeşte toate substanţele nutritive de care are nevoie, nu contează dacă alimentele consumate sunt calde sau reci.
În legumele congelate, valoarea vitaminelor e zero
Greşit. Dacă sunt înnăbuşite înainte de a ficongelate, legumele îşi conservă vitaminele şi mineralele, chiar dacă nu în proporţie de 100%.
O gură de ţuică înainte de masă ajută la digestie
Greşit. Alcoolul împiedică buna digestie a grăsimilor. Cu adevărat de ajutor
ar fi o scurtă plimbare după masă.
Zahărul creează dependenţă.
Greşit. Zahărul nu conţine nici o substanţă care dă dependenţă. Cu toate acestea,
se recomandă consumul moderat.
Mierea combate răceala la bebeluşi
Greşit. Mierea conţine o bacterie ce poate declanşa la bebeluşi o gravă infecţie intestinală.
Ouăle cu coajă brună au gust mai bun
Greşit. Culoarea cojii nu are nici o legătură cu gustul ouălor şi, de asemenea, nu are nici o legătură cu cât de mult rezistă acestea.
Uleiul de măsline este cel mai sănătos ulei
Greşit. Mai sănătoase decât uleiul de măsline sunt cel de rapiţă şi cel de ciulini, care conţin mai mulţi acizi graşi nesaturaţi.
Cafeaua reţine apa în corp
Greşit. Consumată moderat, cafeaua ajută buna funcţionare a metabolismului şi scade riscul cancerului la ficat.
Carnea de vită e mai slabă decât cea de porc
Greşit. Depinde ce parte a animalului se consumă, deoarece atât porcul, cât şi vita
au zone mai grase şi mai puţin grase.
Fast-food-ul creează dependenţă
Greşit. Nu e vorba de dependenţă, ci de obişnuinţe alimentare formate în copilărie. Dacă un copil este obişnuit să mănânce la fast-fooduri, probabil va face la fel şi când va deveni adult.
Vitamina C ne apără de răceală
Greşit. Acest lucru e presupus, nu şi demonstrat. O protecţie sigură împotriva
răcelii o oferă duşurile alternative şi ieşirea la aer curat.
Pe căldură trebuie mâncat mai puţin
Greşit. Este adevărat că apetitul este scăzut atunci când e cald, dar e bine să mănânci atât cât simţi că ai nevoie, nu să stai flămândă doar pentru că este cald afară.
Spanacul e cea mai bună sursă de fier
Greşit. Acest mit a luat naştere dintr-o greşeală de calcul a unui cercetător. Spanacul este într-adevăr foarte sănătos, dar nu conţine atât de mult fier pe cât se credea.
Pâinea proaspătă e nesănătoasă
Greşit. Pâinea proaspătă nu are nimic nesănătos în ea. Cel mult, drojdia pe care o conţine poate provoca balonări.
Vegetarienii slăbesc mai uşor
Greşit. Nu prezenţa sau absenţa cărnii din meniul zilnic determină îngrăşarea sau pierderea în greutate, ci cantitatea de calorii şi de grăsimi. Iar grăsimile pot foarte bine să fie şi de natură vegetală.
Sarea creşte tensiunea
Greşit. Cercetările au arătat că nu există nici o legătură între consumul de sare şi tensiunea arterială. Aceasta este mai degrabă afectată de creşterea în greutate şi consumul de alcool.
Ouăle sunt nesănătoase şi cresc colesterolul
Greşit. Ouăle sunt alimente sănătoase, care conţin vitamine şi minerale importante pentru organism. Ele cresc doar colesterolul bun din corp, nu şi pe cel negativ.
Mucegaiul de pe dulceaţă este inofensiv
Greşit. Mucegaiul de pe dulceaţă nu este sănătos şi nu este suficientă îndepărtarea sa cu linguriţa, deoarece sporii se dezvoltă mai departe. Cu părere de rău, dar trebuie să arunci tot borcanul.
Laptele proaspăt e mai sănătos decât laptele UHT
Greşit. Conţinutul laptelui e acelaşi. Singura diferenţă este cea legată de gust.
Laptele proaspăt este ceva mai gustos.
Dietele severe sunt ideale pentru slăbit
Greşit. Chiar dacă astfel obţii rezultate vizibile în termen scurt, aceste diete pot avea efecte nedorite asupra sănătăţii tale.
Ciocolata determină apariţia coşurilor
Greşit. Ciocolata nu a fost găsită vinovată pentru apariţia coşurilor. Ce se ştie e că o alimentaţie echilibrată întăreşte sistemul imunitar, care scade riscul apariţiei acneei.
Nu trebuie să mănânci între mesele principale
Greşit. Câte o gustare uşoară între mesele principale te ajută să îţi menţii glicemia constantă şi metabolismul activ. Recomandate sunt mâncărurile uşoare, fructele
şi legumele.
Mazărea şi fasolea îngraşă
Greşit. Consumate la începutul mesei, mazărea şi fasolea împiedică asimilarea grăsimilor prin blocarea sărurilor biliare.