Deși gripa este o boală cu care ne confruntăm anual, încă există nenumărate mituri despre ea, în care oameni cred cu tărie.
Cei de la Women’s Health Magazine au discutat cu doctorul Philip Tierno, care este profesor de microbiologie și patologie la NYU Langone Medical Center, pentru a descoperi ce mituri cu privire la gripă există și de ce nu ar trebui să le dăm crezare.
Poate vaccinul antigripal să cauzeze gripa?
Răspunsul este nu. Potrivit lui Tierno, vaccinul antigripal este cel mai bun pentru prevenirea gripei și este și cel mai sigur vaccin din lume. Vaccinul conține virusuri inactive, astfel încât nu poate transmite microbi nedoriți pacientului. În anumite cazuri, pacientul poate experimenta câteva simptome de gripă (mușchi dureroși sau febră moderată) care vin ca un răspuns al sistemului imunitar la vaccin, dar care nu durează mai mult de una sau două zile.
Este necesar tratamentul cu antibiotice?
Gripa și alte infecții virale nu se tratează niciodată cu antibiotice. Acestea din urmă sunt necesare în cazul infecțiilor bacteriene. Dacă le iei când ai răceală sau gripă, virusul va rămâne intact – în schimb vei dezvolta rezistență la acele antibiotice, astfel încât în viitor, dacă te vei pricopsi cu o bacterie nedorită, vei avea nevoie de antibiotice mai puternice.
Ajută medicamentele emise fără prescripție medicală?
Acele medicamente nu vindecă gripa. Există medicamente antivirale, care pot fi cumpărate cu prescripție medicală și care o pot scurta cu o zi dacă sunt luate la timp, dar cam atât. Dacă ai nasul înfundat, poți încerca picături sau spray-uri nazale (cu precizarea că trebuie să citești cu mare atenție prospectul înainte, întrucât unele din ele pot da dependență dacă nu sunt administrate corect). Dacă te doare gâtul, există o mulțime de pastile de supt care oferă ameliorare temporară. Pentru tuse, un sirop anti-tusiv este suficient. În cazul în care ai și febră, poți lua pastile anti-inflamatorii (cum ar fi paracetamolul și ibuprofenul). În rest, trebuie să ai grijă la alimentația ta din timpul periodeai de boală.
Ar trebui să merg la muncă?
Dacă ai simptome de gripă, ia-ți câteva zile libere de la muncă. După ce se termină perioada de febră – adică după patru-șase zile – te poți întoarce. Chiar și așa, trebuie să ai grijă de colegii tăi și să păstrezi o distanță sigură de ei, să arunci mereu șervețelele folosite și să te speli pe mâini cât mai bine și des.