5 mituri despre consumul de apă şi deshidratare

.

Ai auzit şi tu că o ceaşcă de cafea te deshidratează sau că în momentul când apare senzaţia de sete eşti deja deshidratată? Ei bine, acestea sunt doar mituri. Află care este adevărul despre hidratare, deshidratare şi consumul de apă!

Mit: Când apare senzaţia de sete, eşti deja deshidratată

Sigur ai auzit şi tu că trebuie să bei apă tot timpul, chiar dacă nu îţi e sete, pentru că atunci când apare senzaţia de sete eşti deja deshidratată. De fapt, organismul uman este mai „deştept” de atât. Senzaţia de sete este semnalul prin care el îţi spune că trebuie să bei apă, iar atunci când apare această senzaţie, deificitul de apă din corpul tău este foarte mic. După unele estimări, când simţi setea, înseamnă că volumul de apă a scăzut cu aproximativ 1% faţă de cel ideal.
Dacă vrei să rămâi hidratată cel mai bine este să-ţi asculţi corpul şi să bei apă atunci când îţi e sete. Acest „sistem” funcţionează la toate animalele, deci de ce nu ar funcţiona şi la oameni? Mitul a luat naştere probabil din cauza producătorilor de apă îmbuteliată care au încurajat oamenii să bea cât mai mult.

Mit: Trebuie să bei opt pahare / doi litri de apă pe zi

Încă un mit care a apărut probabil tot din cauza producătorilor de apă îmbuteliată. De fapt, cantitatea de apă necesară diferă foarte mult de la o persoană la alta şi în funcţie de greutate, activitate fizică, temperatură, etc. Sunt atât de multe variabile încât e imposibil de spus câtă apă îi trebuie unei persoane la un moment dat.
Unii specialişti consideră că trebuie să-ţi asculţi organismul şi să bei atât cât să-ţi potoleşti setea. Alţii consideră că necesarul zilnic de lichide este de trei litri pe zi la bărbaţi şi 2,2 litri pe zi la femei. Atenţie, este vorba de cantitatea totală de lichide, nu numai de apa băută. Se estimează că 20% din cantitatea de lichide pe care le consumăm vine din mâncare. La aceasta se adaugă şi băuturile de tot felul, inclusiv cafeaua, sucurile, etc.

Mit: Cafeaua duce la deshidratare

Şi aşa ajungem la un alt mit des întâlnit: cafeaua te deshidratează. Într-adevăr, cafeaua are efect diuretic, deci te poate deshidrata, dar apa pe care o conţine este suficientă ca să compenseze acest efect, astfel că, până la urmă, după o cană de cafea eşti mai hidratată decât înainte. Este valabil şi în cazul ceiurilor, dar şi în cazul sucurilor din comerţ. Da, sucurile acidulate contribuie la cantitatea de apă necesară, ceea ce nu înseamnă că este sănătos să te hidratezi cu sucuri.

Mit: Poţi să bei apă cât de multă, nu există pericole

De fapt apa în exces poate să fie periculoasă. Hidratarea în exces este foarte rară, dar dacă ţi se întâmplă te poate duce pe patul de spital. Afecţiunea se numeşte hiponatremie şi constă în diluarea excesivă a sodiului din corp. Se manifestă prin greaţă, vărsături, dureri de cap, dar apare numai atunci când beic antităţi foarte mari de apă. Hiponatremia se instalează de multe ori la maratonişti, care consumă foarte multă apă. Dacă îţi asculţi corpul şi bei atât cât să-ţi potoleşti setea, nu există pericolul să faci intoxicaţie cu apă.

Mit: Deshidratarea nu este periculoasă

Adevărul este că deshidratarea este foarte periculoasă şi poate fi fatală. Din fericire, la adulţi riscul este foarte mic pentru că setea ne face să bem apă. Însă deshidratarea este foarte periculoasă la copiii mici, mai ales atunci când au vărsături şi diaree. Poate suna incredibil, dar diaree este una din principalele cauze de mortalitate la copiii sub cinci ani, tocmai fiindcă provoacă deshidratare.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton