Crezi că umbrela te protejează de razele ultraviolete sau că un produs cu SPF 6 e de ajuns pentru pielea ta? Află adevărul despre aceste mituri şi altele legate de expunerea la soare, bronz şi creme cu SPF. 1. Ai voie să te bronzezi, cu condiţia să nu te arzi Din păcate, nu există un nivel sigur de expunere la soare. Chiar şi un bronz uşor îţi măreşte riscul de cancer sau îmbătrânire prematură a pielii. E adevărat însă că arsurile solare sunt mult mai periculoase decât un simplu bronz. La fiecare arsură serioasă riscul de melanom se dublează.
2. Toate cremele SPF îţi oferă protecţie completă Când alegi o cremă de protecţie solară trebuie să fii foarte atentă. Unele produse protejează doar împotriva razelor ultraviolete de tip B, cele care produc arsurile solare, dar nu te protejează de ultravioletele A, care produc riduri şi cancer. Caută o cremă SPF cu spectru larg – eticheta trebuie să menţioneze protecţia UVA.
3. Dacă e înnorat afară nu mai ai nevoie de protecţie solară Norii nu opresc decât 20% din ultraviolete. Chiar dacă cerul e înnorat, tot ai nevoie de protecţie solară – fie haine, fie produse cosmetice cu SPF.
4. Razele UV nu pot trece prin geam Razele UVB nu pot trece prin sticlă, însă cele UVA pot trece. Deci ai nevoie de o cremă SPF când faci drumuri lungi cu maşina.
5. Dacă stai sub umbrelă eşti protejată de soare Chiar dacă dau o umbră plăcută, umbrele nu te apără de razele UV. Acestea pot trece prin ţesătură, iar când eşti la plajă pot fi reflectate de nisip. Umbrela filtrează numai 25% din raze.
6. Dacă ai pielea închisă la culoare sau eşti deja bronzată nu mai ai nevoie de protecţie solară E adevărat că pielea închisă la culoare este mai ferită de efectele razelor UV, dar şi ea are nevoie de protecţie solară. Până şi afro-americanii trebuie să folosească creme solare.
7. Dacă stai îmbrăcată la plajă nu ai nevoie de SPF Din păcate, razele UV pot trece şi prin ţesături, în special prin cele deschise la culoare. Cea mai bună protecţie o oferă ţesăturile albastru închis sau negre. Ca să-ţi dai seama cât eşti de protejată, pune tricoul în dreptul ochilor şi uită-te prin el. Dacă se vede lumină, înseamnă că şi razele UV pot trece.
8. Dacă foloseşti protecţie solară tot timpul vei face carenţe de vitamina D Corpul tău produce suficientă vitamina D, chiar dacă foloseşti creme cu factor de protecţie pentru că acestea nu blochează razele UV 100%. În plus, vitamina D se găseşte şi în alimente.
9. Uleiul bronzant cu SPF 6 e de ajuns pentru protecţia solară Cel mai mic nivel de protecţie recunoscut este SPF 15. Un produs cu SPF mai mic de atât nu oferă nicio protecţie. Într-o zi de vară, la plajă, ai nevoie de minim SPF 30, care blochează aproximativ 97% din razele UV. 10. Dacă foloseşti creme cu SPF poţi sta oricât la plajă Pentru că nicio cremă nu oferă protecţie 100%, trebuie să eviţi plaja în orele când soarele e foarte puternic. Iar în restul zilei nu uita să reaplici crema odată la doup ore, chiar dacă este rezistentă la apă.
Foto: Thinkstock