Cupele menstruale câștigă tot mai multă popularitate în rândul femeilor, acestea din urmă renunțând la clasicele absorbante și tampoane.
Am stat de vorbă cu dr. Andreas Vythoulkas, medic ginecolog, și i-am prezentat mai multe mituri populare legate de cupele menstruale: de la cât de igienice sunt de fapt și până la gradul de confort pe care îl oferă.
Mitul 1: Cupele menstruale nu sunt igienice.
Acest lucru depinde în totalitate de felul în care este ea folosită. Dacă respectăm toate indicațiile și măsurile de igienă, cupa menstruală este igienică. Să nu uităm însă că și spălatul pe mâini înainte și după folosirea ei este foarte important, pe lângă igienizarea corespunzătoare, conform instrucțiunilor, a cupei manstruale.
Mitul 2: Este inconfortabil să folosești cupe menstruale.
Este foarte importantă măsura cupei menstruale pentru ca ea să fie confortabilă. Odată îndeplinit acest criteriu important, cupa menstruală este confortabilă, mai ales pentru că ea nu necesită o schimbare frecventă, așa cum se întâmplă cu absorbantele sau tampoanele. În funcție de fluxul menstrual, cupa poate fi schimbată la 6, 8 sau chiar 12 ore.
Mitul 3: Femeile cu sterilet nu pot folosi cupe.
Timp de 6 săptămâni după inserarea steriletului nu trebuie folosită cupa menstruală. Dacă după ce începi să o folosești simți durere sau ai impresia că steriletul s-a mișcat, este bine să mergi la medicul specialist pentru verificare.
Mitul 4: Cupele menstruale nu pot fi folosite de persoanele virgine.
Acest lucru este un mit, cupele menstruale pot fi folosite încă de la primul ciclu menstrual, fară că acest lucru să influențeze virginitatea femeii care o folosește.
Mitul 5: Folosirea cupelor menstruale poate duce la sindromul șocului toxic.
În momentul în care cupa este folosită în mod corect, golită la timp ( 8-12 ore), curățată și sterilizată în mod corect, este puțin probabil să aibă loc o infectare cu bacterii.
Mitul 6: Cupele menstruale implică costuri mai mari.
Cupa menstruală nu este de unica folosință. Păstrată și folosită în condiții igienice adecvate, ea nu trebuie schimbată des, așa încât nu este vorba despre costuri mari.
Mitul 7: Folosirea pe termen lung a cupelor menstruale poate duce la prolaps uterin.
Cupele menstruale nu pot cauza prolaps uterin nici dacă sunt folosite pe termen lung, însă ele nu sunt indicate pentru persoanele care deja suferă de această afecțiune.
Mitul 8: Cupele afectează flora bacteriană din vagin.
Nu este adevărat acest lucru, cupele menstruale nu influențează nici flora bacteriană și nici ph-ul neutru.
Mitul 9: Când cupa se umple, sângele poate ajunge înapoi în uter.
Folosită corespunzător și pentru o durată de timp adecvată – maxim 12 ore, în funcție de fluxul menstruației – acest lucru nu se poate întâmpla.
Mitul 10: Cupele lărgesc vaginul în timp.
Vaginul nu se mărește ireversibil. Cupele menstruale nu pot afecta acest lucru nici dacă sunt folosite de o perioadă îndelungată de timp. Contează însă foarte mult dimensiunea cupei menstruale, e important să fie cea potrivită, pentru un confort sporit al celei care o folosește.
Foto – 123rf.com
Ultima modificare martie 2, 2022 5:46 pm