Un tip de infarct miocardic care afectează în special femeile tinere și care este deseori subdiagnosticat sau confundat cu alte afecțiuni îngrijorează lumea medicală.
Statisticile arată că una din trei persoane din România moare din cauza unei afecțiuni cardiovasculare, ceea ce plasează țara noastră pe primul loc în Europa în ceea ce privește mortalitatea cauzată de boli cardiace.
Minoca, infarctul greu de prevestit
În plus, în România, un român moare de infarct miocardic la fiecare 30 de minute. Este important de menționat că nu doar persoanele în vârstă sunt afectate de aceste probleme de sănătate. Există și cazuri de infarct miocardic acut la persoane sub vârsta de 30 de ani.
Minoca (n.r. infarctul miocardic cu angiografie coronariană normală) afectează în principal femeile tinere, adesea sub vârsta de 50 de ani și poate avea consecințe serioase asupra sănătății inimii, ducând la complicații pe termen lung.
”Minoca reprezintă un episod de infarct miocardic în care fluxul sanguin către inimă este redus, deși nu există obstrucții semnificative în arterele coronare. Dacă diagnosticarea unui infarct miocardic se bazează adesea pe o singură metodă imagistică invazivă numită angiografie coronariană, la un astfel de pacient nu detectează obstrucții majore în arterele coronare.
Din acest motiv, pacienții sunt adesea lăsați fără un răspuns clar cu privire la cauza atacului de cord”, explică Dr. Valentin Leica, medic specialist cardiolog, pentru UNICA.RO.
Citeşte și: Studiu: Infarctul se poate manifesta diferit la femei
Citeşte și: Florin Busuioc a vorbit despre consecințele infarctului suferit: „Am vreo 5 coaste rupte”
Factori de risc pentru Minoca
Potrivit specialistului, există factori de risc comuni, cum ar fi hipertensiunea arterială, nivelurile ridicate de colesterol, diabetul și fumatul, dar aceștia sunt mai puțin frecvenți la pacienții cu Minoca, în comparație cu pacienții care au suferit un atac de cord.
Astfel, cercetările continuă și există multe necunoscute în ceea ce privește cauzele exacte ale Minoca, deoarece poate fi rezultatul mai multor factori diferiți, inclusiv spasme arteriale, disecții arteriale sau chiar embolii, stres sau boli autoimune.
„Simptomele și semnele asociate cu Minoca sunt similare celor ale unui atac de cord obișnuit cauzat de obstrucția arterelor coronare, cum ar fi durerea toracică (senzație de constrângere, presiune, durere), dificultăți de respirație, greață și amețeli”, explică Dr. Valentin Leica, care recomandă să iei măsuri dacă recunoști aceste semne la tine sau la o persoană dragă.
Citeşte și: Durerile menstruale, la fel de dureroase ca infarctul
Citeşte și: Top 10 simptome care pot anunța un infarct miocardic
Ce măsuri trebuie să iei la primele semne
Nu amâna sau subestima simptomele, deoarece fiecare minut contează în cazul unui infarct miocardic. Este important să acționezi rapid pentru a primi îngrijiri medicale adecvate.
1.Sună imediat la serviciul de urgență și anunță simptomele tale.
2. Rămâi calmă și odihnește-te: Încetează orice activitate fizică și încearcă să-ți menții calmul. Evită efortul fizic suplimentar.
3. Nu conduce singură: Dacă ești într-o situație în care nu poți ajunge imediat la serviciul de urgență, cere ajutorul cuiva de încredere pentru a te duce la spital. Conducerea pe cont propriu în această situație poate fi periculoasă.
4. Nu lua medicamente pe cont propriu, înainte de a consulta un medic. Chiar dacă aspirina este uneori recomandată pentru infarctul miocardic, doza și momentul administrării trebuie stabilite de un profesionist.
Foto: Shutterstock
Ultima modificare iunie 5, 2023 2:58 pm