Autoritățile din România evită de săptămâni bune să explice de ce suntem una dintre țările cu cele mai puține teste pentru depistarea noului coronavirus. Cu toate că Ministerul Sănătății a spus, la începutul lunii martie, despre capacitatea de testare că este ”în funcțiune și suficientă”, angajații instituției au declarat, pentru Libertatea.ro că, de fapt, lipsesc extractoarele automate de material genetic, așadar în majoritatea cazurilor extragerea se face manual, iar asta consumă mai mult timp.
„Totul se gâtuie la extragerea de material genetic, pentru că această tehnică moleculară presupune extragere de material genetic, ceea ce se face manual în 99% din cazuri, inclusiv la ”Matei Balș”. Din acest motiv, capacitatea de testare este sub 100 de teste pe centru, pe zi”, a spus un specialist din cadrul Ministerului Sănătății, potrivit sursei citate mai sus.
Citeşte şi: Statistici: Tinerii adulți ar fi mai predispuși infectării cu coronavirus
Există, totuși o excepție. În Institutul Cantacuzino se pot prelucra 200 de teste pe zi.
„În acest moment se pot face maximum 700 de teste pentru coronavirus pe zi, în toată țară”, a continuat specialistul.
Cu toate acestea, numărul total de 700 de teste pe zi depinde mult de angajați și de cât pot duce aceștia într-o zi normală de lucru.
Citeşte şi: O femeie în vârstă de 103, din Iran, s-a vindecat de coronavirus
Extractoarele automate ar putea crește capacitatea de 5 ori, iar Ministerul caută în acest moment să achiziționeze astfel de dispozitive.
Potrivit specialistului, urmează să contribuie la testări și centrele de cercetare din Universitățile de Medicină și Farmacie, precum și cele din subordinea Ministerului Educației, iar majoritatea au extractoare automate, de capacități mari.
sursa foto – 123rf.com
Ultima modificare martie 19, 2020 1:27 pm