Nu vi s-a întâmplat să vă treziți din senin cu dureri de stomac chiar dacă aveți o alimentație sănătoasă și nu suferiți de vreo afecțiune în acest sens? Ei bine, medicii nutriționiști spun că există o legătură directă între simptomele tulburărilor digestive și emoțiile trăite în anumite momente. Specialistul în nutriție dr. Mihaela Bilic a explicat, într-o postare pe rețelele de socializare cum ajungem să avem dureri insuportabile de stomac din pricina stresului, fără a avea o problemă de sănătate reală.
„Din ce în ce mai multe persoane se plâng de tulburări digestive și caută cu îngrijorare și speranță diete și recomandări nutriționale care să-i scape de durere. De la gastrită, la balonare, reflux esofagian și colon iritabil, toate simptomele digestive au o componentă psiho-emoțională, reflectă o somatizare a stresului”, a explicat medicul nutriționist.
Citeşte şi: Dr. Mihaela Bilic: „Ne îmbolnăvim din cauza aerului, nu a mâncării”
Apoi, a explicat care este adevăratul factor declanșator al disconfortului abdominal.
„
Mihaelei Bilic a mai spus că soluția pentru astfel de probleme nu este adoptarea unui anumit regim alimentar, ci conștientizarea și controlul emoțiilor.
Citește gratuit ediția de iunie a revistei Unica. O găsești AICI.
„Persoanele interiorizate, care se consumă și se implică mult, cărora le pasă de toți și de toate, perfectioniștii, exigenții și cei dornici de control, au cu toții șanse mari să facă gastrită. Când te enervezi te doare. Când ceva nu este cum trebuie, simți o gheară în stomac. Când ai griji, probleme sau necazuri ți se pune un nod în gât sau o greutate în capul pieptului. În această situație nu de un regim alimentar ai nevoie, ci de o conștientizare și de o diminuare a stresului.
Se vor gasi mulți care sa vă recomande diete fără grasimi, fără condimente, fără crudități. Sau vă vor spune să renuntați la carne, lactate și ciocolată, vă vor da combinații insipide și fierturi neapetisante. Sfatul meu e să vă întrebați dacă nu există o problema reală în viața voastră, o nemulțumire, o insatisfacție sau o frustrare. Pentru ca răul din burtă e legat de răul din suflet. Și rareori se tratează cu supă de legume si orez fiert”, a încheiat dr. Bilic.
sursa foto -123rf.com/Facebook
Ultima modificare iunie 4, 2020 4:59 pm