Mihaela Bilic trage un semnal de alarmă în ceea ce privește alimentele care ajung pe mesele oamenilor din întreaga lume. Potrivit medicului nutriționist, în prezent nu se mai pune accentul pe calitate și gust, ci pe randament și producție de calorii. Iar acest lucru nu este deloc sănătos.
O persoană activă pe rețelele de socializare, unde le povestește urmăritorilor ei despre alimentația sănătoasă, Bilic a făcut o postare specială în care vorbește despre ingredientul care este folosit în majoritatea produselor alimentare, dar care are un efect negativ asupra sănătății.
Mihaela Bilic, despre uleiul de palmier
Mihaela Bilic a precizat că uleiul de palmier este folosit în producerea tot mai multor alimente. Doar că, se pare că acesta nu este deloc sănătos.
„Mâncarea viitorului miroase a ulei de palmier. În curând vom fi 10 miliarde de oameni pe planetă, care trebuie hrăniți! Pentru industria alimentară nu se mai pune problema de calitate sau gust, ci doar de randament și producție de calorii la hectar. Cum se iau deciziile când vine vorba de materia primă din care se face mâncarea noastră?”, a scris medicul nutriționist pe Facebook.
Pentru a-și susține teoria, Mihaela Bilic a dat și un exemplu de calcul nutrițional pragmatic:
„Porumbul este o plantă avidă de îngrășăminte, apă și pesticide, dar face o producție record de 10 tone grăunțe la hectar. Asta înseamnă 40 milioane de calorii, ce pot hrăni 50 de persoane timp de un an”, a precizat ea.
„Semințele de in sunt bogate în Omega 3, iar planta nu consumă aproape deloc îngrășăminte, pesticide sau apă (ploaia din luna mai îi ajunge). Producția este de numai 20-25 qintale la hectar, echivalent cu 13 milioane de calorii, ce pot hrăni 17 persoane timp de un an, adică de 3 ori mai puțin decât porumbul”, a continuat Mihaela Bilic.
Spre deosebire de cemințele de in și de porumb, palmierii sunt mult mai ușor de întreținut și dau mult mai mult ulei. Însă, acesta nu face parte din ingredientele benefice omului.
„O grăsime vegetală saturată cu efect negativ”
Mihaela Bilic a explicat că, deși palmierii produc mult mai mult ulei, exploatarea lor au un impact negativ asupra mediului înconjurător. Iar uleiul de palmier nu este cea mai sănătoasă variantă atunci când vine vorba de grăsimi.
„Un hectar de palmieri produce 6 tone de ulei, echivalent a 54 milioane de calorii, ce pot hrăni 75 de persoane timp de un an. Concluzia? Palmierul este câștigător detașat la capitolul randament alimentar, așa că nu vă mirați dacă uleiul de palmier a devenit un ingredient prezent în majoritatea produselor…ieftin, mult și sățios!”, a scris medicul nutriționist pe rețeaua de socializare.
„Faptul că este o grăsime vegetală saturată cu efect negativ pentru sănătate, nu preocupă în prezent pe nimeni. Și nici exploatarea intensivă cu impact negativ asupra mediului nu pare să ne oprească. Ăsta este prețul progresului: nu se mai moare de foame, ca acum 100 de ani, a venit vremea să fim bolnavi cu burta plină”, a concluzionat Mihaela Bilic.