Mihaela Bilic: Strategii alimentare pentru zilele delicate

.
Știai că poți răspunde fenomenelor supărătoare din timpul menstruației cu ajutorul unei alimentații potrivite? Mihaela Bilic, medic nutriționist, are pentru tine o serie de recomandări care te pot ajuta să scapi de senzațiile fizice și psihice neplăcute prin care treci în zilele delicate.

Pentru mai multe detalii, te invităm să citești programul Always „5 Zile Fără Griji”, realizat în cadrul campaniei Always „Fă-ți viața mai ușoară cu alegerile potrivite!”.

Iată ce ne spune Mihaela Bilic:

Ciclul menstrualeste departe de a fi un episod care trece neobservat în viaţa unei femei. Modificările ce au loc în organismul feminin în acele zile delicate diferă de la o persoană la alta, dar şi de la o lună la alta. Pentru că lista simptomelor care însoţesc ciclul menstrual e lungă îți propun împărţirea lor în cinci categorii.

FENOMENE INFLAMATORII CU DURERE DE CAP ŞI DE SPATE, CRAMPE ABDOMINALE ŞI TENSIUNE ÎN SÂNI

Soluţii alimentare:

  • creşte consumul de acizi graşi esenţiali O-3 cu efect anti-inflamator, vasodilatator, de decongestionare a ţesuturilor şi a sânilor, în mod special. Surse: somon, macrou, hering, sardine, soia, seminţe de in, fructe oleaginoase;
  • apelează la vitamina E din avocado, seminţe, nuci, germeni de grâu;
  • mărește aportul de calciu şi magneziu, minerale cu rol esenţial în reglarea contracției musculare. Produsele lactate conţin calciu asociat în mod natural cu vitamina D şi ameliorează eficient crampele şi durerea. Surse de magneziu: legumele de culoare verde, lintea, bananele, nucile, migdalele, ciocolata neagră.

RETENŢIE DE LICHIDE, CONSTIPAŢIE, PICIOARE UMFLATE ŞI KILOGRAME ÎN PLUS PE CÂNTAR

Soluţii alimentare

  • evită alimentele cu un conţinut marede sare; renunţă la produse afumate, mezeluri şi brânzeturi, snacks-uri, produse de patiserie şi semipreparate, conserve, măsline, murături, fast-food;
  • creşte aportul de potasiu – un aport mare de potasiu are efect diuretic şi reduce balonarea. Surse: banane, ananas, caise, prune şi smochine, dovleci, fasolea boabe, roşii;
  • înlocuiește sarea de bucătărie cu alte condimente sau ierburi aromate; mărarul este „campion”, imită gustul sărat, scade retenţia de lichide şi ameliorează chiar şi celulita.

MODIFICĂRI DE METABOLISM CU CREŞTEREA APETITULUI, POFTE NEOBIŞNUITE SAU EPISOADE BULIMICE

Soluții alimentare:

  • respectă cele trei mese principale ale zilei și nu ronțăi tot felul de gustări supercalorice;
  • elimină carbohidrații de la masa de seară, adică limitează-te la o porție de proteine slabe (carne, pește) cu multe legume; fructele și produsele cu amidon (pâine, cartofi, paste, orez) mâncate după ora 18 se transformă ușor în grăsime;
  • Evită excesul de zahăr și sucurile, glucidele rapide determină secreție de insulină și variații mari ale glicemiei, care accentuează foamea;

TULBURĂRI ALE DISPOZIŢIEI CU NERVOZITATE, IRITABILITATE, ANXIETATE, STĂRI DEPRESIVE, INSOMNIE

Soluții alimentare

  • crește aportul de triptofan. Surse: carnea de curcan, vânatul, brânza. Bananele, prunele, avocado și ananasul conțin în mod natural serotonină;
  • asociază proteinele cu glucide pentru a spori eficiența absorbției de triptofan. Carnea, brânza, peștele și oul se mănâncă cu garnitură (pâine, cartofi, pește, orez) care au rolul de a deschide căile de acces către creier pentru triptofan;
  • consumă alimente cremoase, creierului îi place consistența onctuoasă, produsele care se topesc în gură, la limita dintre solide și lichide – acestea stimulează o zonă apartre din creier legată de starea de bine, de relaxare, încredere și optimism.

SCĂDEREA CAPACITĂŢII DE EFORT ŞI DE CONCENTRARE, OBOSEALĂ, STRES, IMUNITATE REDUSĂ

Perioada ciclului menstrual este asociată cu o stare specială a organismului, în care toate performanțele fizice și intelectuale sunt reduse. Se aseamănă cu perioada premergătoare unei gripe și se manifestă prin slăbiciune generalizată. E bine să nu faci abuz de excitanți- cafea, țigări, alcool.

Soluții alimentare:

  • consumă vitamine din grupul B (B5, B6, B9), ele reduc stresul și oboseala, cresc rezistența organismului a buna dispoziție. Surse: carne, ficat, banane, legume cu frunze verzi, fasole boabe, ouă;
  • mănâncă legume și fructe proaspete – scad reacțiile oxidative, cresc imunitatea;
  • crește aportul de fosfor și zinc, sunt minerale care cresc rezistența la stres. Surse: pește, icre sau fructe de mare, produse lactate, germeni de grâu.

Alege sfaturile și soluțiile care ți se potrivesc, astfel încât să te poți bucura în fiecare zi de privilegiul de a fi femeie.

always

*Pentru a te simți cu adevărat bine în zilele delicate, e important să alegi o soluție care să te mulțumească și care să nu-ți dea bătăi de cap inutil. Alegând Always Ultra, poți fi sigură că vei fi protejată împotriva incidentelor neplăcute și că nu va fi nevoie să pui vată peste absorbant. Pentru că Always Ultra, folosit singur, fără vată deasupra, îți oferă o protecție de până la 5 ori mai bună.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton