Ne aflăm în sezonul răcelilor și gripelor, iar unul dintre cele mai importante aspecte de care trebuie să ținem cont dacă ne îmbolnăvim, după medicație, este alimentația. În timpul răcelilor și gripelor, organismul este slăbit și avem nevoie, mai mult ca oricând, de alimente nutritive și hrănitoare.
Specialistul în nutriție, Mihaela Bilic, a explicat într-o postare pe pagina sa de Facebook de ce comuna supă de pui are atât de multe beneficii pentru sănătate atunci când suntem răciți.
”Supă de pui pentru suflet… și pentru răceală.
Dacă supa fierbinte vindecă sufletul, așa cum lasă să se înțeleagă titlul unei cărticele de succes, rămâne de văzut. Insă cu siguranță face bine când vine vorba de gripă și răceală. Nu știu să vă spun cum de o farfurie cu mâncare a ajuns să facă înconjurul globului și să fie adoptată de mai multe culturi drept un remediu terapeutic. Să se fi vorbit între ele bunicile din America cu cele din China, de a ajuns supa de pui un panaceu universal? Oare dacă e altfel de supă, efectul este același? Contează rețeta sau funcționează pentru orice variațiuni ale aceleiași teme? Poate fi și cu tăiței sau fidea, contribuie și făinoasele cu ceva? Oamenii de știință nu pot explica mecanismele medicale prin care apar efectele benefice, însă rezultate concrete există: supa de pui ameliorează congestia nazală și respiratorie, ajută la deblocarea gâtului și nasului afectate de răceală și gripă”, a scris Mihaela Bilic în postarea sa.
Citeşte şi Dr. Mihaela Bilic: „Ne îmbolnăvim din cauza aerului, nu a mâncării”
Apoi a continuat mesajul cu o scurtă istorie a acestui aliment minune, denumit ”supă de pui”.
”Încă din secolul XV supa de pui apare menționată și ilustrată în folclorul mondial drept un remediu adresat bolnavilor. La evrei această zeamă caldă capătă o importanță spirituală, perlele de grăsime galbenă care plutesc în supă simbolizând fericirea viitoare în cazul petrecerilor și aniversărilor. După al doilea Război Mondial supa de pui și-a crescut popularitatea, deși misterul ei curativ nu a fost elucidat. Abia în 1978 un anume Marvin Sackner încerca să demonstreze că supa de pui este mai eficientă în ameliorarea congestiei nazale decât consumul de apă fierbinte sau ceai. In 1980 Irwin Ziment arată că aceeași supă de pui contribuie la reducerea secreției de mucus din plămâni, responsabil de acest efect fiind aminoacidul cistină prezent în carne. După 20 de ani Stephen Rennard afirmă că reducând mucusul, supa de pui ajută la scăderea activității globulelor albe din sânge, ele fiind responsabile de inflamație”, a completat nutriționistul.
Mihaela Bilic a mai explicat în postarea sa cum acționează supa de pui și toate ingredientele din ea asupra organismului nostru.
”După lupte seculare adevărul a învins și în sfârșit a fost acceptat faptul că celebra supă de pui poate avea un efect anti-inflamator, dincolo de credințele culturale și de miturile populare care au promovat-o. Nu mai spun că zeama de carne este hrănitoare, ușor de digerat și stimulează apetitul, aspecte foarte importante atunci când ești răcit și fără chef de viață. Iar dacă mai pui lângă ea și un ardei iute, vindecarea e garantată: capsaicina din structura lui are o acțiune rapidă de stimulare a glandelor respiratorii, fluidifică mucusul din bronhii și crește secreția de lichide (nasul curge, ochii lăcrimează). Ne trec toate căldurile, noi transpirăm iar virușii mor. Nimic mai firesc decât febra și transpirația când vine vorba de apărarea organismului, creșterea temperaturii fiind mecanismul prin care corpul nostru se apără de agenții infecțioși care au provocat boala (virușii nu rezistă la mai mult de 38-39 grade celsius)”, a încheiat medicul nutritionist.
În vârstă de 48 de ani, Mihaela Bilic este unul dintre cei mai apreciați psihonutriționiști din România.
sursa foto – facebook.com, shutterstock.com
Ultima modificare martie 12, 2020 2:46 pm