Poţi slăbi dacă mănânci multe dulciuri? Da. Nu este imposibil. Dar este sănătos un asemenea regim? Iată ce spune dr. Mihaela Bilic despre diete şi dulciuri.Amatorii de diete din lumea întreagă au răsuflat uşuraţi atunci când un profesor de nutriţie american, Mark Haub, a anunţat că a slăbit 12 kilograme în 10 săptămâni, mâncând numai dulciuri. El a înlocuit mesele cu nişte prăjiturele cu cremă pe care le mânca din trei în trei ore. Acestea, împreună cu chips-urile şi biscuiţii reprezentau două treimi din dieta sa. Cealaltă treime consta în pilule cu vitamine şi un shake cu proteine. Haub susţine că această dietă l-a ajutat să slăbească şi să fie mai sănătos.De ce ar încerca cineva un asemenea regim? Nutriţionistul susţine că totul a fost un experiment menit să le arate studenţilor săi că în lupta cu kilogramele contează doar numărul de calorii consumate, şi nu conţinutul nutritiv al alimentelor.Ştim că sună bine, dar înainte să te îndrepţi către cofetărie, află ce părere are despre o asemenea dietă dr. Mihaela Bilic, medic specialist diabet şi boli de nutriţie. Cantitatea conteazăDr. Bilic nu neagă că se poate slăbi consumând numai dulciuri. Spune că nu există alimente bune sau rele, ci cantităţi bune sau rele. Astfel, orice aliment rău poate fi inofensiv dacă este consumat în cantităţi mici şi orice aliment sănătos poate fi periculos pentru siluetă dacă faci excese. "Şi cartofii prăjiţi sunt OK, dacă îi mănânci o dată pe săptămână, şi atunci doar cinci bucăţi", spune specialistul, accentuând importanţa cantităţilor. În ce priveşte dulciurile, dr. Bilic ne informează că acestea nu au cum să ne îngraşe dacă nu depăşim un anumit număr de calorii pe zi. Doctorul explică faptul că orice aliment aduce o anumită cantitate de energie, iar dacă avem grijă să consumăm toată această energie şi ceva în plus, vor rezulta kilograme pierdute. Dacă nu o consumăm pe toată, excesul se va depune sub formă de grăsime corporală. Fiecare dintre noi poate slăbi consumând zilnic un anumit număr de calorii. Din ce anume provin aceste calorii, este decizia fiecăreia dintre noi, ne avertizează dr. Bilic. Pentru a-ţi introduce în corp 100 de calorii poţi să mănânci un baton de ciocolată, care conţine zahăr, E-uri şi grăsimi trans, sau poţi să bei jumătate de litru de lapte, care conţine calciu, proteine şi îţi hidratează organismul. Cu alte cuvinte poţi alege să consumi calorii goale, ca în experimentul menţionat la început, sau calorii care îţi aduc şi nutrienţi foarte importanţi. Decizia îţi aparţine...Află în pagina următoare ce importanţă are cântarul în cura de slăbire şi de ce e periculos zahărul!Cântarul nu este totulÎn ambele cazuri vei slăbi, atâta timp cât nu depăşeşti raţia calorică. Însă dr. Mihaela Bilic ne avertizează ca greutatea nu este totul, iar cântarul nu îţi arată progresele reale. "Kilogramele puţine nu înseamnă sănătate", spune specialistul, care explică: poţi să ai 65 de kilograme, ceea ce înseamnă o greutate normală, dar să ai un procent de grăsime de 45%, care nu este deloc sănătos. Medicul ne atrage atenţia că există sportivi de performanţă care au o greutate mare pe cântar, dar sunt foarte sănătoşi şi au un corp perfect pentru că acea greutate provine dintr-o masă musculară foarte bine dezvoltată. Dincolo de kilograme, contează procentul de masă musculară, tonusul muscular şi aspectul pielii, care pot face diferenţa între un om sănătos şi unul "slab, îmbătrânit şi trist", după cum spune dr. Bilic.Zahărul, o plăcere, nu o necesitateRevenind la dulciuri, nutriţionistul ne atrage atenţia că ele nu sunt deloc necesare. "Un adult nu are nevoie de zahăr. El se adresează strict plăcerii. Din punct de vedere nutritiv, nu are nicio valoare". Pe lângă faptul că nu este necesar şi îngraşă, zahărul dă dependenţă ca un drog şi duce la creşterea tensiunii arteriale, precum şi a colesterolului rău, aflam din cartea "Trăiesc, deci mă abţin" a dr. Mihaela Bilic. În aceeaşi lucrare, suntem avertizate că nu există zahăr care nu îngraşă. Zahărul brun, chiar dacă este mai puţin procesat, are tot atatea calorii ca şi cel alb. Atunci, poate că ar fi bine să ne satisfacem pofta de dulciuri mâncând fructe? Datorită conţinutului de vitamine, antioxidanti şi fibre, sunt mai bune decât alte dulciuri, însă şi fructele trebuie consumate ca un desert, nu ca o masă propriu-zisă. Unul sau două fructe pe zi nu reprezintă o tragedie pentru siluetă, însă ar fi bine să le consumi înainte de ora 18:00, de preferat chiar la micul dejun, pentru ca în cursul zilei să ai timp pentru a consuma energia din ele. Dr. BIlic ne atrage atenţia că este o mare greşeală să înlocuim masă de seară cu fructe, care conţin multe calorii şi nici nu ţin de foame. "Două kilograme de struguri înseamnă raţia calorică pe o zi", spune dr. Mihaela Bilic, care nu încurajează nici dietele disociate ce presupun un consum exclusiv de fructe pe o anumită perioadă de timp. Mâncând prea multe fructe există posibilitatea să te îngraşi, în loc să pierzi kilograme. Dacă îţi doreşti să înlocuieşti masa de seară sau orice altă masă cu ceva mai uşor, medicul te îndeamnă să apelezi cu încredere la salate bogate din legume proaspete. Acestea sunt valoroase din punct de vedere nutritiv şi au puţine calorii, aşa că sunt singurele alimente de care putem abuza fără nicio grijă.Foto: RBD