Mihaela Bilic, despre importanța consumului de roșii: „Nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară”

.

Mihaela Bilic a dezvăluit care este cel mai bun fruct pe care o persoană îl poate consuma vara, ce are o mulțime de beneficii. Potrivit nutriționistului, roșia conține un element care ajută și împotriva razelor ultraviolete, dar scade și riscul apariției cancerului.

Mihaela Bilic, despre importanța consumului de roșii

Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt beneficiile consumului roșii pe toată perioada verii. Potrivit medicului nutriționist, acest fruct, care este considerat a fi, de multe ori, legumă, poate face minuni pentru organismul uman. Roșia conține licopen, un pigment ce are numeroase beneficii.

„Cu roșii n-ai ce să greșești… că tot așteptăm soarele de vară! Ce faci când vrei o piele frumos bronzată? Mănânci roșii care conțin licopen, un pigment din familia carotenoizilor, cu rol de protecție împotriva razelor ultraviolete. Ce faci când vrei să te hidratezi și să te remineralizezi cu o băutură răcoritoare și sănătoasă? Bei suc de roșii care, spre deosebire de fresh-urile din fructe, nu conține fructoză, nu îngrașă și are mult potasiu”, a afirmat Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Potrivit medicului, roșia este săracă în calorii, conține multă apă și are multe fibre și minerale, fiind o adevărată comoară pentru organism.

Citește și: Avantajele și dezavantajele micilor la grătar. Carmen Brumă: „Sunt o sursă foarte bună de proteine!”

Citește și: Care sunt beneficiile consumului de fructe deshidratate

Beneficiile consumului de roșii

Înainte de a preciza care sunt beneficiile consumului de roșii, Mihaela Bilic a explicat cum trebuie să fie păstrate aceste fructe.

„Roșiile se coc și după ce au fost culese și se păstrează la temperatura camerei, nu la frigider – o temperatură mai mică de 15 grade le afectează consistența și gustul”, a subliniat medicul nutriționist, știind că majoritatea oamenilor aleg să păstreze roșiile la frigider după ce le-au cumpărat.

Potrivit acesteia, la fel de sănătoase sunt și roșiile crescute în solar, precum și cele din grădină.

„Licopenul din roșii este un compus liposolubil, se absoarbe în prezența grăsimii, deci puneți puțin ulei în toate preparatele cu roșii. Cantitatea de licopen nu variază semnificativ de la un soi de roșie la altul și nu e influențată de modul de coacere (în solar sau la soare)”, a explicat ea.

Iată câteva beneficii ale roșiilor, conform Mihaelei Bilic:

  • Valoarea ei nutritivă crește atunci când este gătită, iar licopenul se eliberează mai rapid dacă roșia este strivită/pasată, transformată în sos/piure. Concentrația de licopen crește de 8-10 ori în sosul de tomate și în bulion, față de roșia proaspătă, deci nu ezitați să consumați bulion, pastă de tomate, sos de roșii. Prin gătit este distrusă o parte din vitamina C, însă conținutul de mineralele și fibrele nu suferă nicio modificare.
  • Aciditatea din roșie crește absorția fierului din carne, pește și legume, nu întâmplător tocănițele, ghiveciul de legume sau sosul pentru paste sunt mai gustoase și mai sănătoase dacă sunt pe bază de sos de roșii.
  • Sucul de roșii este o alternativă mai sănătoasă și mai sigură pentru siluetă decât sucul de portocale. Un pahar de suc de roșii conține doar jumătate din caloriile pe care le are orice alt suc de fructe și doar 30% din cantitatea de fructoză din portocale.

Citește și: Ce fructe trebuie să mănânci dacă vrei să ai o inimă sănătoasă. Sfaturi de la cardiologi

Citește și: 5 tipuri de ceai care te ajută să arzi grăsimea de pe abdomen

Roșiile ajută la scăderea riscului de cancer

Mihaela Bilic a prezentat și câteva studii care au demonstrat că roșia, consumată în orice formă a ei, luptă și împotriva câtorva afecțiuni.

„Cercetătorii de la Harvard au demonstrat scăderea cu 20-35% a riscului de cancer de prostată la cei care consumă 80 g sos tomat/zi. Un studiu finlandez a arătat că riscul de infarct scade cu 59% la cei cu aport crescut de licopen, iar cercetătorii din Verona au confirmat că acest pigment roșu protejează inima. Licopenul s-a dovedit benefic și împotriva cancerului pulmonar sau de stomac, ca să nu mai vorbim de protecția pielii împotriva razelor UV și a îmbătrânirii”, a afirmat medicul nutriționist.

Potrivit lui dr Bilic, „roșia este un aliment polivalent și prietenos cu silueta, care poate fi consumată proaspătă sau gătită, sub formă de salată sau supă, ca băutură sau ingredient în tocănițe, paste și pizza”.

Medicul nutriționist a îndemnat românii să consume cât mai multe roșii pe perioada verii.

Sursă foto: Facebook, Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton