Vara a venit, iar piețele sunt pline de tot felul de fructe gustoase și sănătoase. Printre acestea se află și pepenii, care au început, încet, încet să se coacă. Care sunt beneficiile acestui fruct? A explicat Mihaela Bilic, pe rețelele de socializare.
Medicul nutriționist spune că pepenele este fructul vedetă al acestui sezon, indiferent că vorbim de pepene galben sau pepene roșu.
Mihaela Bilic, diferențe între pepenele roșu și pepenele galben
„Pepene roșu sau galben? Depinde…de cantitate. Indiferent de culoare pepenele rămâne fructul vedetă al verii, zemos și răcoritor, greu îi poți rezista”, spune Mihaela Bilic pe Facebook.
Potrivit celebrului medic nutriționist, există avantaje ale consumului acestui fruct, indiferent dacă este galben sau roșu.
„Dacă ar fi să comparăm culorile, avem avantaje de fiecare parte”, spune dr Bilic.
Medicul nutriționist a precizat că „pepenele roșu conține licopen, un pigment cu efect de protecție a pielii împotriva razelor ultraviolete”, în timp ce „pepenele galben conține betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protecție a pielii împotriva îmbătrânirii”.
În ceea ce privește „conținutul de potasiu, mineral care ajută la eliminarea retenției de lichide din organism, pepenele galben e câștigător cu aproximativ 300 mg/100g, adică dublu față de cel roșu”.
Pepenele galben, mai bun pentru siluetă
De asemenea, Mihaela Bilic a precizat că, în ceea ce privește conținutul de fibre, pepenele galben este mult mai bogat decât cel roșu.
„La conținutul de fibre tot pepenele galben învinge cu 1 g%, față de 0,3g pentru cel roșu. Tocmai aceste fibre împiedică absorția rapidă a zahărului din pepenele galben, ceea ce-l face mai puțin periculos pentru siluetă – acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoză și în jur de 35 calorii/100g”, a explicat medicul nutriționist.
Deși este un fruct sănătos, Mihaela Bilic spune că trebuie consumat, totuși, cu moderație.
„Roșu sau galben, nu uitați că pepenele se mănâncă cu felia, chiar dacă conține peste 90% apă”, a subliniat ea.
„Dacă vă place pepenele roșu cu telemea, vă ofer și un argument nutrițional pentru această combinație dulce-sărată: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grăsime ca să fie asimilat- și grăsime mai bună ca în brânză nu există”, a precizat Mihaela Bilic.