Mihaela Bilic a explicat care este diferența dintre alimentația pe care trebuie să o aibă o persoană care își dorește să scadă în greutate. De obicei, oamenii tind să se înfometeze sau să înlăture din alimentația lor produse necesare organismului, astfel că medicul nutriționist a dezvăluit cum trebuie să arate farfuria ideală în aceste cazuri.
Mihaela Bilic, despre alimentația corectă atunci când vrei să slăbești
Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați medici nutriționiști din România, a explicat ce înseamnă „o farfurie IDEALĂ și una de SLĂBIT”.
„Când vrem să slăbim, principalii nutrienți care trebuie limitați sunt carbohidrații/amidonul/făinoasele. Deși au doar 4 cal/g (față de grăsime care are 9 cal/g), carbohidrații cresc glicemia în sânge și stimulează secreția de insulină- principalul hormon de îngrășare al organismului”, a afirmat Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Aceasta spune că nu este sănătos să eliminăm făinoasele din alimentație, acestea fiind cea mai mare sursă de glucoză.
„Deci recomandarea care spune “mănâncă fără pâine și vei slăbi” are sens! Însă nu e sănătos să eliminăm complet făinoasele din viața noastră, ele sunt cea mai eficientă sursă de glucoză-carburantul cu care funcționează toate celulele, inclusiv creierul. Fără glucide nu putem trăi, atât echilibrul fizic cat și cel psihic sunt afectate grav”, a precizat medicul nutriționist.
De asemenea, Mihaela Bilic a explicat cum trebuie să arate farfuria ideală pentru a nu priva organismul de niciun nutrient necesar.
„Ce ne rămâne de făcut? Să învățăm să consumăm carbohidrații cu măsură!
Ce înseamnă o porție de amidon/făinoase?
o felie de pâine sau de mămăligă-cât palma
3-4 linguri de orez sau leguminoase (fasole boabe, mazăre, soia, năut, linte)-cât pumnul
un cartof mediu
o ceașcă de fulgi/cereale de mic dejun
4 crackers sau 2 dischete de orez expandat
„Cum arată farfuria ideală? Jumătate conține legume (50%), un sfert conține proteine (carne/ pește/ ou) și un sfert (25%) făinoase/amidon”, precizează Mihaela Bilic.
Pe de altă parte, în ceea ce privește farfuria de slăbit, medicul nutriționist spune că din aceasta trebuie să dispară total făinoasele, recomandate fiind doar legume și proteine.
„Ce se întâmplă dacă procentul de amidon depășește 25% din farfurie? Atunci aceea va fi o farfurie de îngrășat”, a subliniat Mihaela Bilic.
Medicul nutriționist și-a invitat urmăritorii din mediul online să identifice și să numere câte porții de făinoase consumă zilnic.
„Acesta este “bugetul” vostru prezent și el trebuie ajustat/redus cu 30-50% când vrem să slăbim”, a afirmat ea.