Ne aflăm în perioada postului Paștelui, cel mai lung și dur dintre posturile de peste an, iar cei care îl respectă trebuie să fie atenți la alimentație pentru că există diverse produse pe piață care ne pot face rău. Mihaela Bilic a vorbit în mediul online despre o anumită categorie de produse pe care trebuie să o evităm dacă ținem post.
De ce categorii de produse trebuie să ne ferim în postul Paștelui
Stabilirea meniului zilnic pentru perioadele de post nu are de ce să fie complicată. În comerț sunt destule variante de alimente cu care să înlocuim produsele de origine animală, dar sunt și unele care conțin substanțe nocive pentru sănătate. Mihaela Bilic spune că trebuie să ne ferim, în special, de produsele de panificație și patiserie. Acestea conțin acizi grași trans despre care se spune că au efect cancerigen. Dar sunt și alte alimente care conțin acest compus periculos pentru sănătate.
„Dacă țineți post, feriți-vă de acizii grași trans! Acizii grași trans, alții decât cei prezenți în mod natural în grăsimile de origine animală, sunt periculoși pentru sănătate.
CONȚINUT VIDEO UNICA
Grăsimile trans apar atunci când transformăm uleiurile vegetale din formă lichidă în formă solidă. Este demonstrat că au potențial cancerigen, de aceea există legislație europeană care limitează prezența acizilor trans la maximum 2 grăsime la 100 grăsime” – a explicat Mihaela Bilic, pegina personală de Facebook, unde abordează adesea diverse subiecte legate de nutriție și sănătate.
Nutriționista a enumerat apoi categoriile de produse care conțin acizi grași. Cel mai adesea trebuie să avem grijă la produsele semipreparate sau procesate, dar și la cele tip fast-food.
„În toate alimentele care presupun un amestec de făină și margarină, adică produse de panificație și patiserie. Acizi grași trans găsim și în sosuri, semipreparate, alimente procesate și produse fast-food, acolo unde grăsimea animală de timp unt sau smântână este înlocuită cu forma mai ieftină- grăsime de cocos sau de palmier și margarină. Din păcate orice produs care are ca ingredient grăsimea vegetală are șanse mari să conțină și acizi grași trans” – a continuat nutriționista.
Preparatele din restaurante sunt și ele periculoase
Mihaela Bilic a mai explicat că nu trebuie să acordăm atenție numai alimentelor ambalate, ci și preparatelor din restaurantele de orice fel, deoarece sunt multe ingrediente folosite în preparatele de pe meniuri care conțin acizi grași trans.
„Dincolo de alimentele ambalate, pe care ar trebui să fie indicat conținutul de acizi grași trans, mâncarea preparată în restaurante și rețele fast-food nu este nici controlată și nici analizată. Pizza făcută cu mozarella de proastă calitate, obținută din grăsimi vegetale în loc de lapte, este plină de acizi grași trans. La fel și preparatele care conțin sosuri și smântână vegetală, produsele de patiserie de la colț de stradă și majoritatea produselor de post.
Pentru că grăsimile trans apar, culmea, doar în produsele care conțin grăsimi vegetale. Evitați margarina, grăsimea de cocos și de palmier. Cât despre ulei, el trebuie folosit ca atare, în formă lichidă, indiferent că e de floarea-soarelui sau de măsline”– a adăugat Mihaela Bilic, precizând apoi că mâncarea de post trebuie să fie cât mai curată și gătită în casă, cum era cea a bunicilor noștri.