Mihaela Bilic, despre beneficiile și riscurile dietei vegetariene. De ce a renunțat Miley Cyrus la acest stil de viață

.

Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți medici nutriționiști din țară, oferă deseori sfaturi pe rețelele de socializare și vorbește despre diferite mituri alimentare. Acum, aceasta a vorbit despre persoanele vegetariene, explicând dacă este sau nu sănătos acest stil de viață.

Mihaela Bilic, despre stilul de viață vegetarian

Mihaela Bilic a dedicat o postare pe pagina sa de Facebook persoanelor vegetariene și acestui stil de viață. Medicul nutriționist a scos în evidență atât beneficiile cât și riscurile unei diete vegane.

„E mai sănătos să fii vegetarian? În trecut a fi vegetarian era un obicei privit cu suspiciune, iar persoanele care nu mâncau carne erau considerate stranii, carnea fiind considerată un privilegiu al celor înstăriți. În prezent a devenit o modă să fii vegetarian- de la actori de la Hollywood până la sectele religioase, toată lumea dorește să iasă în evidență eliminând produsele de origine animală din alimentație”, a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.

Medicul nutriționist a precizat că nu este nevoie să devii vegetarian pentru a obține efecte pozitive în organism, ci doar să reduci cantitatea de carne consumată.

„Este mai sănătos să fii vegetarian? Toate studiile au arătat o scădere a incidenței bolilor cronice odată cu acest tip de alimentație. Ce nu au reușit aceste studii să demonstreze este că beneficiile apar exclusiv datorită eliminării produselor animale din dietă. Același efect pozitiv se obține prin simpla diminuare a consumului de carne și creșterea semnificativă a consumului de legume fructe și cereale”, a precizat ea.

„Hotărârea de a fi vegetarian are la bază motive diverse: protecția mediului, evitarea sacrificării animalelor, reducerea aportului de grăsimi saturate din dietă, frica de boli grave etc”, a explicat Mihaela Bilic.

Citește și: Care sunt alimentele anti-foame? Mihaela Bilic: „Ne satură cu puține calorii. Fără să ne pună în pericol silueta!”

Citește și: 5 smoothie-uri care te ajută să slăbești. Cum să le pregătești acasă

Beneficiile unei diete vegetariene

Mihaela Bilic a enumerat beneficiile alimentației vegetariene, precizând că aceasta scade incidența bolilor cardiace și oferă protecție împotriva cancerului.

Beneficiile alimentației vegetariene:

  • Scăderea incidenței bolilor cardiovasculare- alimentația bazată pe produse vegetale este mai săracă în grăsimi saturate și colesterol, are un conținut redus de sare și este mai bogată în fibre și fitonutrienti cu efect antioxidant.
  • Protecția împotriva cancerului
  • Pe un teren genetic cu predispoziție pentru cancerul de colon, consumul crescut de carne roșie, mezeluri și produse rafinate poate reprezenta un factor de risc suplimentar. Dieta vegană și un stil de viață sănătos (eliminare sedentarism, consum de alcool, fumat) au efect benefic.

Însă, spre deosebire de beneficiile unei astfel de diete, riscurile sunt mult mai mari.

Citește și: Ce alimente să nu consumi cu o zi înainte să faci analizele medicale

Citește și: 6 băuturi care ajută la întărirea sistemului imunitar

Riscurile dietei vegane

Mihaela Bilic a precizat că există numeroase riscuri atunci când alegi o dietă vegană, subliniind faptul că o alimentație sănătoasă trebuie să fie în primul rând diversificată.

Iată care sunt riscurile unei diete vegane, potrivit medicului nutriționist:

Vitamina B12 și fier

Spre deosebire de vegetarieni, care consumă ouă și lactate, veganii au un risc crescut de carență de vitamina B12, prezentă exclusiv în produsele de origine animală. 

Și riscul de anemie crește la vegani, deoarece fierul hemic, cu bio-eficiență crescută (absorție 25-30%) există doar în produsele animale, în timp ce fierul din vegetale (non-hemic) este greu de absorbit (3-10%).

Aportul de proteine

Proteinele de origine vegetală sunt incomplete, nu conțin toți aminoacizii esențiali, de aceea în dieta vegană, pentru a evita un deficit de proteine, cerealele trebuie asociate cu leguminoase boabe (ex. orez cu mazăre, fasole boabe cu porumb, paste făinoase cu mazăre etc.) Vegetarienii sunt la adăpost de acest risc, simpla prezență a oului sau laptelui în dietă acoperind necesarul de aminoacizi esențiali. 

Omega 3

Aportul de acizi grași esențiali poate fi și el afectat într-o dietă vegană, singura formă de Omega 3 pe care organismul o poate metaboliza fiind cea de proveniență animală. Degeaba mâncăm nuci și semințe de in, avem nevoie de pește gras și gălbenuș de ou.

Calciu, metabolismul și osteoporoza

Corpul unui adult conține peste 1 kg de calciu, care se reînnoiește continuu. Acest mineral este folosit ca agent de neutralizare al produșilor acizi rezultați din metabolism. Zilnic se consumă 1 g de calciu, pierdere care trebuie acoperită prin alimentație. Calciul din lapte reprezintă standardul de referință pentru solubilitate: din lapte se absoarbe 40% din calciu, iar din vegetale doar 4-5%. Raportul dintre calciu și fosfor asigură absorția eficientă, iar vitamina D prezentă în mod natural în grăsimea laptelui fixează calciul în oase.

De ce a renunțat Miley Cyrus la dieta vegetariană

În 2013, Miley Cyrus a ales să-și schimbe stilul de viață și a adoptat o dietă vegetariană. Curând, ea a devenit una dintre cele mai cunoscute vegane din Hollywood. Însă, se pare că această dietă nu a fost una benefică pentru organismul ei.

După mai bine de șase ani în care a urmat o dietă vegană, Miley Cyrus a recunoscut că a fost nevoită să introducă peștele în alimentația ei, întrucât a constatat că „creierul ei nu mai funcționa corect”.

„Am fost vegană câțiva ani, dar am fost nevoită să introduc în alimentație pește și alimente bogate în omega, creierul meu nu mai funcționa bine”, a explicat Miley, care a precizat că imediat a început să observe schimbări: „Sunt mai în formă decât eram și cred că, la un moment dat, eram foarte subnutrită”, mărturisea Miley Cyrus într-un inteviu din 2019.

Artista a mărturisit că a plâns în momentul în care a mâncat primul pește, dar a fost nevoită să renunțe la dieta vegană pentru binele ei.

„Am plâns mult. Am plâns pentru pește, pentru că mă doare să mânânc un pește. Am 22 de animale în ferma mea din Nashville, am 22 de animale în casa mea din Calabassas, fac tot ce trebuie pentru ele. Este vorba despre creierul meu, nu mai pot fi vegană”, a precizat ea.

Acum, Miley Cyrus consumă pește și fructe de mare, legume și fructe proaspete, precum și nuci și semințe și alimente integrale.

Mihaela Bilic consumă produse lactate expirate

Mihaela Bilic a mărturisit pe rețelele de socializare că ea obișnuiește să cumpere și să consume produse lactate expirate sau aproape de termenul de expirare.

„În weekend a fost și ziua copilului și ziua internațională a laptelui. Și apropo de lactate, confirm că le mănânc expirate, ba mai mult, le cumpăr din frigiderul cu preț redus/vânzare accelerată”, a precizat medicul nutriționist, care a publicat și o imagine din frigiderul ei, cu produsele expirate.

În rubrica de comentarii mai mulți oameni au precizat că și ei cumpără sau consumă produse lactate expirate.

Sursă foto: Facebook, Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton