Cât de mult vă plac preparatele tradiționale de Crăciun? Toba, lebărul, caltaboșul se numără printre alimentele nelipsite de pe masa tradițională de Crăciun și sunt foarte îndrăgite de români, dar cum pe masa festivă, ele reprezintă doar aperitivul, mulți se întreabă cum ar trebui să consume aceste preparate destul de greoaie pentru stomac, pentru a nu se trezi cu probleme de digestie sau cu kilograme în plus. Meiducl nutriționist Mihaela Bilic ne sare și de această dată în ajutor și a explicat, prin intermediul rețelelor de socializare, cum putem mânca astfel de preparate fără să ne îngrășăm.
Citește gratuit ediția de ianuarie a revistei Unica. O găsești AICI
„Tobă, leber și caltaboș – un trio obligatoriu în meniul de Sărbători. Ce au în comun aceste preparate? Faptul că sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap de porc, gușă, ficat, slănină etc. Ingredientele sunt tocate mărunt (leber și caltaboș) sau în bucăți mai mari (tobă), apoi sunt puse în membrană naturală și fierte.
Condimentele se pun după gust, însă e important să fie picante, piperate, usturoiate. Din puinct de vedere nutritiv, avem de-a face cu produse ce nu conțin glucide, ci doar proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 14%), cu 200 cal/100g. Toate aceste preparate din carne de porc sunt aperitive – produse ce se consumă la începutul mesei, în cantitate mică (30-50g), pentru plăcerea gustului și deschiderea apetitului. Ca să obținem un meniu echilibrat, mezelurile trebuie completate cu o felie de pâine și puțină ceapă sau muștar – cât să taie gustul gras. Bunica înmuia covrigi în zeama în care fierbea caltaboșul, ba chiar punea și orez în tocătură, ca să fie mai spornică. Vremurile s-au schimbat, dar obiceiurile și tradițiile rămân aceleași”, a scris nutriționistul Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Instagram.