Mihaela Bilic: „Cireșele îngrașă teribil!”

.
Cireșele sunt vedetele lunii iunie, însă se află în topul fructelor care îngrașă, alături de pepeni și struguri, susține medicul nutrișionist Mihaela Bilic.

Cireșele sunt surse preţioase de substanţe nutritive, vitamine şi minerale pentru organismul nostru. În același timp, au și o cantitatea ridicată de zahăr, avertizează Mihaela Bilic, specialist în alimentație sănătoasă.

„Cireșele îngrașă teribil. Pe un podium al fructelor care îngrașă cireșele sunt primele. La toamnă vor fi strugurii, care bat orice” , a declarat medicul nutriționist pentru Digi24.

„Iar acum mi se pare că cireșele, prin aceste ameliorări de soi, mi se par că sunt atât de dulci, îmi par aproape grețos de dulci, parcă sunt confiate. Adică sunt din ce în ce mai mari, mai dulci, și nu neapărat că au fost cu pesticide, ci pentru că, sunt sigură, soiurile au fost ameliorate. Adică greu mai găsești cireșele alea apoase și fără gust pe care le aveau bunicii noștri în curte,” a mai spus Mihaela Bilic.

„Cireașa e grea. Un kilogram de cireșe e un castron un pic mai mare. Căpșunile măcar nu au risc pentru siluetă. Dar cireșele, pepenii și strugurii sunt bombă,” a mai precizat aceasta.

Citește și: Fata DJ-ului Silviu Andrei, accidentată din cauza unei jucării pe care o au din ce în ce mai mulți copii

O artistă face senzație pe internet cu sculpturile ei hiperrealiste care înfățișează bebeluși

Iulia și Mihai Albu, dezvăluiri surprinzătoare despre relația cu foștii nași, Cristi și Mihaela Borcea

Aurelian Temișan, fermecat de o altă femeie în timpul căsniciei: Era o ființă splendidă!

Cireșele – proprietăţi şi beneficii

Cireșele conțin o cantitate mare de vitamine (A și C), de minerale (potasiu, fier, cupru, zinc, mangan) și de antioxidanți. Toate acestea fac ca beneficiile cireșelor să fie multiple. Consumul de cireșe ajută la îmbunătățirea aspectului pielii și la o stare generală de bine, dar și la prevenirea multor afecțiuni.

Întăresc sistemul imunitar

Cireșele aduc un aport important de vitamina C, cunoscută pentru rolul ei important în menținerea și stimularea sistemului imunitar. Consumul de cireșe ajută, așadar, imunitatea, fiind benefice mai ales consumate proaspete.

Previn îmbătrânirea prematură

Cireșele au un conținut mare de betacaroten, substanță care este responsabilă și pentru o piele strălucitoare. Consumul de cireșe întârzie procesul îmbătrânirii. Responsabili pentru asta sunt antioxidanții pe care cireșele îi conțin și care combat efectele negative ale stresului și radicalilor liberi asupra celulelor din organism.

Reglează tensiunea arterială

Datorită potasiului care se regăsește în cireșe – substanță care echilibrează nivelul de lichide din corp, contracarând efectele negative ale sodiului – cireșele reglează tensiunea arterială. Aceste minunate fructe ne mențin vasele sangvine sănătoase, cu ajutorul unui antioxidant puternic, quercitina.

Combat durerile de cap

Alături de melatonină și antocianină,  cireșele conțin bioflavonoizi, iar toate aceste substanțe, împreună, reduc inflamațiile din organism, având un efect asemănător medicamentelor destinate durerilor de cap. În plus, consumul de cireșe atenuează durerile musculare, după un efort fizic susținut, pentru că au efect analgezic.

Ajută digestia

Pentru că au un conținut ridicat de fibre, cireșele reglează tranzitul intestinal. De asemenea, au rol în reglarea procesului de fermentație intestinală, prin conţinutul ridicat de antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi.

Scad nivelul de colesterol și reglează trigliceridele

Este deja un lucru știut că un nivel ridicat de colesterol combinat cu unul ridicat de trigliceride reprezintă un risc major de boli cardiovasculare. Cireșele contin antocianine, antioxidanți puternici ce reduc riscul apariției bolilor de inimă. De asememea, previn bolile neurodegenerative, precum demența senilă sau maladia Alzheimer.

Ameliorează inflamațiile și durerile reumatismale

Atenutează simptomele gutei, prin scăderea nivelului de acid uric în organism. Inflamațiile, umflăturile din zonele articulațiilor, sensibilitatea și durerea pot să scadă, dacă mâncăm cireșe.

Consumul de cireșe reglează somnul

Cireșele ajută la reglarea somnului, pentru că sunt o sursă naturală de melatonină, hormonul care scade temperatura corporală și induce starea de somnolență propice odihnei de calitate. Melatonina este un antioxidant indicat în caz de insomnii, nevroze, stări de anxietate și migrene.

Sursă foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton