Beneficiile cafelei nu mai sunt o noutate pentru nimeni. Micuțele boabe cu miros intens și gust puternic aromat nu numai că ne energizează în fiecare dimineață, dar sunt și foarte bogate în nutrienți esențiali bunei funcționări întregului organism. Și cafeaua mai are un atu – ne ajută să slăbim. Da ați auzit bine! Și nu o zicem noi, o zic specialiștii în nutriție. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat, într-o postare, pe rețelele de socializare, cât de benefică este cafeaua în procesele de detoxifiere a organismului, de accelerare a metabolismului și de inhibare a apetitului.
Iată ce a spus nutiționistul legat de cafea și dobândirea siluetei mult dorite:
„Da, cafeaua ajută la slăbit și nu doar printr-un singur mecanism, ci prin mai multe!
Se cunoaște efectul tonic, stimulant al cofeinei asupra sistemului nervos. Este adevărat, cafeaua ne trezește. Și nu doar pe noi, ci și pe tubul digestiv – mai exact musculatura netedă din pereții intestinului este contractată, fapt care duce la mișcări peristaltice, de progresie a conținutului digestiv. Deci nu încape îndoială, cafeaua stimulează digestia, accelerează tranzitul intestinal și previne constipația.
Tot cafeaua stimulează metabolismul, adică mai exact intensifică conversia grăsimii de rezervă în glucoză necesară mișcării, crește rezistența la efort și capacitatea de contracție a mușchilor. Nu întâmplător cofeina a fost pusă pe lista substanțelor cu efect de doping la sportivi. Ea, cofeina, consumată cu 20-30 min înainte de efortul fizic crește performanța sportivă și mobilizează depozitele de grăsime. Deci ajută la slăbit!
Și nu în cele din urmă cafeaua inhibă apetitul, te ajută să mai uiți un pic de senzația de foame. Orice substanță cu efect de stimulare a sistemului nervos (excitanți psihici) produce ca și contra-efect o inhibare a centrului foamei. Când ești agitat, când nivelul adrenalinei sau dopaminei e crescut, celelalte senzații sunt blocate, inclusiv foamea. Iar ca secret suplimentar, cafeaua băută cu lapte rămâne mult timp în stomac și ține de foame 2-3 ore, precum o porție de ciorbă!”, a explicat Mihaela Bilic în postarea publicată pe pagina sa de Facebook.
Iar dacă vă întrebați care este doza potrivită de cafea pe care o putem consuma zilnic, medical nutriționist ne lămurește și în această privință: “Câte cafele putem consuma zilnic, fără niciun risc pentru sănătate? În cărțile de medicină se spune că maximum 5 cești. Eu vă confirm că fie și doar 3 cești/zi fac diferența: se deblochează slăbitul și uitați și de foame. Doar să nu-i deranjați pe cei din jur, pentru că veți avea și o putere de muncă mai mare.”