Mihaela Bilic: Broccoli este „dușmanul de moarte” al bacteriilor care cauzează ulcerul

.

Primăvara tot mai multe persoane se confruntă cu dureri de stomac. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat de unde provin aceste dureri și cum pot fi ele prevenite cu ajutorul unei legume de care foarte mulți oameni se feresc: broccoli.

Ulcerul de stomac este provocat de o bacterie care se află în organismul a miliarde de oameni, însă care nu provoacă leziunile decât la o anumită categorie de persoane.

Mihaela Bilic: „Broccoli face bine la stomac”

„Broccoli face bine la stomac”, susține sus și tare Mihaela Bilic, care a explicat cum poate această legumă să ajute oamenii să prevină apariția ulcerului.

„Este primăvară, adică sezonul arsurilor de stomac. Trei sferturi din ulcerele de stomac și aproape toate ulcerele de intestin se datorează unei infecții cu o bacterie, nicidecum acidității gastrice, așa cum se credea în trecut. Nimeni nu a crezut că la un pH = 2, așa cum avem în stomac, vreo formă de viață ar putea supraviețui. Ei bine, Helicobacter pilori nu doar supraviețuiește, dar mai face și stricăciuni! Bacteria aderă la mucoasa gastrica și fragilizează bariera protectoare a peretelui intestinal. Rezultatul: sucul gastric acid erodează treptat celulele submucoase, apare durerea și arsura, deci ulcerul e instalat”, a precizat medicul nutriționist pe Facebook.

Citește și: Legătura dintre cancer și poluare. Explicațiile medicului: ”E important să evităm zonele aglomerate”

„În 2005 Barry Marshall și John Warren au primit premiul Nobel pentru descoperirea relației dintre Helicobacter pilori și bolile de stomac. Interesant este că mai mult de jumătate din populația globului are Helicobacter prezent în stomac, însă doar 1 din 5 purtători va dezvolta mici leziuni inflamatorii de tip ulcer”, a explicat Mihaela Bilic.

Citește și: Cori Grămescu contestă beneficiile dietei Rina: „E un meniu complet dezechilibrat nutrițional”

Cum este distrusă bacteria

Deși este o boală comună, ulcerul poate fi tratat cu ușurință, cu ajutorul unui antibiotic.

„Vestea bună este că tratamentul antibiotic distruge bacteria agresoare și pune capăt tulburărilor digestive. Vestea și mai bună e că în curând antibioticele ar putea fi înlocuite de un extract concentrat din broccoli”, a dezvăluit medicul nutriționist.

Citește și: Cum poți face pneumonie dacă nu te speli bine pe dinți. Ce spune medicul stomatolog

Sulforafanul este substanța capabilă să blocheze enzimele care îi permit bacteriei Helicobacter să neutralizeze aciditatea gastrica și să se fixeze de mucoasa stomacului. În plus, compușii cu sulf au efect alcalinizant și neutralizează toxinele din organism, prin urmare toată familia cruciferelor trebuie inclusă în meniu, de la varză la conopidă și broccoli”, a subliniat Bilic.

Citește și: Carmen Brumă explică de ce ne îngrășăm când ținem post. Care este cea mai frecventă greșeală pe care o facem

Potrivit medicului nutriționist, „Broccoli este un ”dușman de moarte” pentru bacteriile cauzatoare de ulcer, dar și leguma numărul unu în protecția anticancer”.

„Fitonutrienții cu efect anticancer din broccoli au eficiență maximă dacă îl consumăm crud sau îl gătim minim, fiert la abur 2-3 min. În felul ăsta protejăm și vitamina C, prezentă din belșug în broccoli”, a explicat Mihaela Bilic.

„Pentru gust și sănătate puneți un strop de ulei sau parmezan ras, grăsimea crește absorția de betacaroten, un pigment cu rol de vitamina A”, a precizat ea.

Sursă foto: Facebook

Ultima modificare aprilie 25, 2023 5:55 pm

PE ACELAȘI SUBIECT
    
Vedete din Romania Vedete internationale