Mihaela Bilic: Cum ne dăm seama că alimentele sunt falsificate

.

Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit recent în mediul online despre un subiect destul de delicat și controversat – alimentele falsificate.

Bilic a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care a explicat care sunt cel mai des falsificate produse alimentare. Din păcate printre acestea se numără alimente pe care mulți dintre noi le consumă în mod frecvent.

Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul. Vinul și produsele alcoolice, brânzeturile și mezelurile sunt și ele frecvent contrafăcute. De ce se apelează la aceste practici? Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care sunt obținute se produc în cantitate limitată.

Apoi este nevoie timp pentru maturare/fermentare (brânzeturi, șampanie, jambon), aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că în prezent așa-zisul uleiul extravirgin de măsline poate conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este “învechită” câteva săptămâni în loc de 2-3 ani – a precizat Mihaela Bilic în postarea sa.

Citeşte şi: Mihaela Bilic: „Roșiile gătite sunt mai nutritive decât cele consumate crude”

Mihaela Bilic a spus că vina existenței unor astfel de produse pe piață nu este a producătorilor mari, ci a celor care vor să obțină bani prin păcălirea consumatorilor. Bilic a explicat și care este primul semn de suspiciune a unui produs alimentar falsificat – lipsa provenienței ingredientelor și a locului de producție.

Atenție, falsificarea nu o fac producătorii serioși și responsabili, ci cei care vor să obțină un profit financiar păcălind consumatorii. Primul semn de suspiciune sunt etichetele care nu precizează proveniența ingredientelor și locul de producție.

Apoi folosirea unor termeni generali în spatele cărora se pot ascunde ingrediente de proastă calitate este un nou semn de neîncredere. Dacă cumpărăm ulei de măsline presat la rece trebuie să știm de unde provin măslinele și cine l-a fabricat. Tot ulei vegetal este și uleiul de floarea-soarelui sau de rapiță, însă beneficiile pentru sănătate sunt diferite, iar prețul este incomparabil mai mic – a adăugat nutriționistul.

Foto – Pixabay

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton