Migrena. Cum scapi rapid de durerea de cap

.

Suferi de migrenă şi ai face orice să scapi de durerea de cap în momentele de criză? Află că ea pot fi ameliorată sau chiar prevenită dacă se respectă un anumit regim de viaţă.
Migrena e o durere de cap care durează în medie de la 4 până la 72 de ore, uneori mai mult sau mai puţin, depinde de la caz la caz. În general, această durere se instalează pe o anumită parte a capului. Ea apare în mod frecvent în perioada adolescenţei sau între 20 şi 40 de ani. Unii pot suferi de migrenă lunar, alţii pot avea dureri o dată sau de două ori pe an, la intervale diferite. În medie, femeile sunt predispuse acestei boli de două ori mai mult decât bărbaţii, de aceea se şi spune despre migrenă că este o boală a femeilor.

Cum recunoști migrena

Migrena apare sub forma unui atac şi este însoţită de stări de greaţă şi de vomă, sensibilitate la zgomote şi la lumină, simptome vizuale, cum ar fi sclipiri, luminiţe, steluţe, sau ameţeli, care durează în jurul a 30 de minute înainte de criza propriu-zisă. Durerea de cap puternică este limitată de obicei pe o singură parte a capului.

Ce o determină?

Crizele de migrenă pot fi declanşate de diferiţi factori, cum ar fi:

stresul
imobilizarea la pat
postul
lipsa sau excesul de somn
zgomotele sau mirosurile neplăcute
alcoolul
ţigările.

Sarcina şi pilulele contraceptive pot creşte sau diminua frecvenţa migrenei de la o femeie la alta.

Mergi la un control medical

Când durerile de cap sunt grave şi repetitive şi nu trec doar cu aspirină, e indicat să fii consultată de un medic. Acesta îţi va pune un diagnostic bazat pe simptomele pe care le prezinţi, precum şi pe investigaţiile privind moştenirea ta genetică.

Ce poţi face ca să scapi de durere

În tratamentul migrenei există mai multe faze.

Eliminarea factorilor de risc

Constă în controlarea factorilor declanşatori. Este indicat să eviţi anumite produse care conţin tiramină, substanţă care poate provoca accesele de migrenă. Astfel de produse sunt vinul roşu, caşcavalul şi toate brânzeturile fermentate, nucile, ciocolata, citricele, îndulcitorii precum aspartamul. De asemenea, trebuie să ai grijă la stres, la schimbările bruşte de mediu, la lumina prea puternică sau prea slabă şi la tutun.

Prevenirea migrenei

Se bazează pe metoda profilactică. Aceasta presupune îmbunătăţirea sănătăţii fizice, emoţionale şi mentale prin exerciţii fizice, tehnici de relaxare, odihnă, precum şi reducerea stresului prin medicamente care să prevină atacurile. Cele mai frecvente medicamente preventive pe care le poţi folosi sunt betablocantele, cel mai cunoscut dintre acestea fiind  propranololul. Betablocantele au un efect indirect asupra serotoninei, împiedicând dilatarea vaselor sangvine şi scăderea impulsurilor suprastimulante ale creierului. Alte medicamente preventive pe care le poţi lua sunt blocanţii canalelor de calciu, antidepresivele şi aspirina.

Atenţie! Acestea trebuie luate zilnic, timp de o lună, chiar dacă durerile de cap nu sunt prezente. Altfel, nu vor fi eficiente dacă sunt administrate doar în timpul crizei.

Tratamentul împotriva migrenei

Din momentul în care migrena a debutat, există două soluţii prin care poţi reduce durerea: terapia fără medicamente şi terapia cu medicamente.

Prima formă de tratament constă în utilizarea compreselor reci aplicate pe frunte, repausul într-o cameră liniştită şi întunecoasă, masarea uşoară a capului (o poţi face tu sau altcineva), acupunctura. 

Terapia cu ajutorul medicamentelor implică administrarea de analgezice şi antiinflamatoare sau alte medicamente prescrise de medic.

Medicul decide ce terapie urmezi în cazul migrenei

Nu toate durerile de cap sunt migrene, după cum nici toate simptomele descrise mai sus nu cauzează dureri de cap. Ce anume determină migrenele şi care va fi tratamentul lor doar medicul poate decide.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton