Migrena care îţi schimbă accentul

.

Pe cât de ciudat sună acest titlu, pe atât de adevărată e păţania unei femei din Anglia care l-a trăit pe propria piele. Ea suferă de ceea ce se numeste „sindromul accentului străin”.

S-au trezit din somn cu alt accent

Într-o seară din luna ianuarie 2010, britanica de 49 de ani s-a dus la culcare cu o migrenă puternică. Până aici nimic ciudat pentru ea, care suferea de migrene de peste 20 de ani. Însă a doua zi, când s-a trezit, familia ei şi-a dat seama că vorbeşte cu un accent franţuzesc.  De atunci, femeia şi-a pierdut locul de muncă şi odata cu el încrederea în sine. Din cauza accentului ciudat, oamenii o întreabă dacă vine din Franţa sau din Europa de Est.

Nu este primul astfel de caz în Anglia. O altă femeie, tot victimă a migrenelor repetate, a avut într-o zi dureri atât de mari încât a chemat ambulanţa. Când s-a trezit la spital vorbea cu accent chinezesc şi o voce mai subţire. Ea a povestit că în următoarele zile prietenii îi închideau telefonul, crezând că e altcineva care se ţine de glume.

Lista este completată de o femeie care s-a trezit cu accent jamaican şi slovac, deşi nu îşi aminteşte să fi avut vreo durere ciudată sau alt simptom înainte de curiosul eveniment.

Sindromul accentului străin

Cum este posibil să te duci la culcare vorbind normal şi să te trezeşti cu un accent de parcă ai fi crescut în China? Astfel de evenimente sunt rare, dar se întâmplă în toată lumea. De fapt, i se poate întâmpla oricui.

Ciudata boală se numeşte „sindromul accentului străin” şi apare după un atac vascular cerebral sau după o lovitură la cap. Din cauza traumei, sunt afectate acele părţi din creier care controlează vorbirea şi aşa se face că persoana respectivă nu mai are vocea ei normală.

De fapt, nu capătă un accent propriu-zis, ci anumite defecte de vorbire ce fac ca vocea să sune ca şi cum ar avea un accent. Este afectată viteza cu care vorbeşte o persoană, ritmul, intonaţia, pronunţia, felul cum îşi foloseşte limba şi muşchii feţei, astfel că unele sunete îi ies distorsionate. Vorbirea rămâne totuşi inteligibilă, desi vocea nu mai sună la fel. Totul poate să dureze câteva zile, câteva luni, câţiva ani sau o viaţă întreagă.

Pentru că creierul uman are încă atâtea mistere, oamenii de ştiinţă nu cunosc foarte bine această boală neurologică. Puţinii specialişti în sindromul accentului străin spun că bolnavii îşi pierd identitatea odată cu accentul, ceea ce le dă peste cap vieţile. Se pare că boala a fost descoperită în timpul celui de-al doilea Război Mondial, când o norvegiancă rănită în cursul unui raid aerian s-a trezit la spital cu un puternic accent german, ceea ce i-a atras furia comunităţii în care trăia.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale