Mierea de Manuka este o miere unică în lume, preparată din florile arborelui cu acelaşi nume, care creşte numai în zonele sălbatice din Noua Zeelandă. Cunoscută pentru efectele sale curative spectaculoase, mierea de Manuka este considerată, de asemenea, şi cel mai puternic antibiotic natural din lume.
Proprietăţile acestui tip de miere au fost descoperite încă din anii ‘80, ea remarcându-se mai ales prin calităţile antioxidante, antiinflamatorii şi antiseptice. Se spune despre mierea de Manuka nu numai că întăreşte organismul în faţa factorilor nocivi din mediu şi alimentaţie, dar că poate trata eficient diferite afecţiuni, de la banalele stări gripale şi până la infecţii bacteriene.
Datorită faptului că proprietăţile antibacteriene ale acestui tip de miere pot varia în funcţie de compoziţia sa chimică, ea este comercializată sub mai multe variante. Mierea de Manuka cu Factor Unic Manuka (UMF) conţine o serie de enzime specifice, este produsă în cantităţi foarte mici şi este cea mai scumpă miere din lume. Cei care au folosit-o însă, spun că ar fi şi cea mai eficientă.
Ceea ce este foarte important, de asemenea, este că mierea de Manuka există în multe variante, potrivite în funcţie de nevoile şi afecţiunile fiecăruia. Tocmai de aceea, înainte de a te hotărî dacă merită sau nu să investeşti într-un borcan cu astfel de miere, e bine să te consulţi şi cu medicul tău. Nu uita nici că produsele apicole pot da alergii grave, aşa că evită să cumperi astfel de produse fără acordul medicului.
Foto: borcan cu miere, Shutterstock