Mierea, „dulcele” sănătos!

.

Este considerată una dintre minunile stupului, fiind o reală pastilă de sănătate pentru organismul uman.
Descoperă toate beneficiile unuia dintre cele mai dulci alimente, dezvăluite chiar de medicul specialist, inclusiv felul în care trebuie consumată în dietele de slăbire.
Dulce şi parfumată, mierea de albine este un aliment care, pe lângă gustul deosebit, reuşeşte să confere multă energie organismului. Tocmai de aceea, specialiştii recomandă consumul unei linguriţe de miere dimineaţa, chiar şi pe stomacul gol.
O linguriţă (5 g) conţine 60 de calorii. Mierea ca îndulcitor natural satisface repede dorinţa de dulce, ajută la înlăturarea oboselii, are funcţie de calmant şi conţine vitaminele B1, B2, B6, C, K, dar şi substanţe nutritive ca: potasiu, cupru, mangan, calciu, sodiu, magneziu, fier, fosfor, siliciu. „Pe lângă vitaminele şi mineralele enumerate, se mai poate menţiona că mierea conţine o serie de enzime care sunt benefice în tratamentele împotriva durerilor sau inflamaţiilor, dar şi substanţe de tipul aminoacizilor, care ajută la refacerea diverselor ţesuturi, cum ar fi ţesutul hepatic (al ficatului), care are capacitatea de a se regenera când noi îl ajutăm suplimentar”, spune doamna doctor Cristina Bălănescu.

Indicată pentru cei „plinuţi”

Foarte apreciată de o mare parte a consumatorilor, mierea este recomandată inclusiv pentru persoanele supraponderale, adică cele care au câteva kilograme în plus. Totuşi, nu la fel se întâmplă în cazul obezităţii. „Mierea e contraindicată în tratamentul de lungă durată al obezităţii, deoarece produsul vine cu un surplus de vitamine şi de minerale şi e puternic calorică”, explică specialistul.

Mai apreciată decât zahărul brun

Dintre toţi îndulcitorii, mierea este cea mai bună! Aduce un aport glucidic şi nutritiv foarte bun, este un produs natural şi se absoarbe la nivelul intestinului, fiind folosită la maximum. Zahărul însă, indiferent dacă este alb sau brun, dacă e obţinut din trestie sau sfeclă, rămâne un produs rafinat, supus unor procese termice şi, uneori chimice. Într-adevăr, cel brun este mai puţin rafinat, dar şi asupra lui intervine mâna omului. Aşadar, nu se poate vorbi de un produs natural sută la sută, aşa cum este mierea. Cât despre persoanele care suferă de obezitate, pentru acestea cel mai bun îndulcitor este cel din leurdă sau cel din lobodă, cu zero calorii (pot fi procurate de la plafar).

Nu o adăuga în băuturile fierbinţi

Mierea se poate consuma simplă sau în ceaiuri, cu lapte sau în cafea, dar nu la o temperatură mai mare de 40°C. Peste această temperatură încep să se distrugă enzimele şi mineralele, iar unele vitamine nu sunt stabile la temperaturi ridicate, motiv pentru care ajung să se piardă.

► CÂND ŞI CUM ESTE RECOMANDĂ ÎN DIETĂ

În dietele de slăbire, în cazul supraponderalilor, în special când poftesc la ceva dulce, e de preferat să ia o linguriţă de miere în locul unei tablete de ciocolată. Persoanele mai active pot să consume chiar şi până la patru linguriţe. O atenţie sporită trebuie să acorde persoanele care au scaune dese, deoarece creşte numărul acestora. De asemenea, persoanelor irascibile le este indicată maximum o linguriţă pe zi, pentru că aportul nutritiv şi energizant le poate da stări de agitaţie.

ŞTIAŢI CĂ…

… mierea de albine a fost prima substanţă dulce utilizată de om? Era folosită de preoţi ca medicament, dar şi la prepararea unor băuturi alcoolice pentru care era folosit polen.
… reuşeşte să combată insomnia, are acţiune uşor laxativă şi antiseptică, ajută în afecţiunile digestive şi are efecte benefice în artrite şi artroze?
Foto: Thinkstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton