Metode la îndemână să ocoleşti răceala şi gripa

.

Azi cald, mâine frig, vremea umedă şi capricioasă e gazdă bună pentru virusuri. Dacă te-ai săturat să răceşti în fiecare toamnă, iată câteva soluţii să nu te mai îmbolnăveşti.
Trufandalele sunt în capul listei cu legume care te ajută să ocoleşti virozele. Alimentele bogate în vitamine şi minerale sporesc imunitatea organsimului şi luptă împotriva gripei şi răcelii.

Ce alegi din piaţă

Ceapa şi usturoiul sunt „antibiotice naturale” de cursă lungă. Cele două legume acţionează ca o barieră împotriva virusurilor şi a infecţiilor respiratorii. Conţin antioxidanţi puternici care stimulează imunitatea şi au proprietăţi antiseptice, la fel ca lămâia sau ardeiul gras. Salata verde, ridichile şi pătrunjelul sunt surse excelente de vitamina C şi stimulează sistemul de apărare al organismului. Tot pentru imunitate, consumă mai mult peşte şi alimente cu un aport ridicat de vitamina D. Supranumită „vitamina soarelui”, aceasta are un rol important nu doar în dezvoltarea sistemului osos, ci şi în combaterea infecţiilor. Ficatul, peştele, gălbenuşul de ou şi lactatele integrale sunt cele mai bune surse de vitamina D.
Răceala – care sunt complicaţiile şi cum să le previi

Ajutoare din natură

Nu aştepta să îţi curgă nasul şi să faci febră ca să bei ceai. În sezonul gripelor, este indicat să bei, în fiecare zi, cel puţin o cană cu ceai din fructe, stropit cu lămâie şi îndulcit cu miere. La fel de bun în prevenirea răcelilor este propolisul, o adevărată „penicilină” ascunsă în boabe de răşină. Albinele îl „fabrică” din mugurii şi scoarţa unor copaci şi este bogat în săruri şi acizi esenţiali pentru imunitate. Datorită proprietăţilor sale curative, propolisul este capabil să lupte împotriva unei liste lungi de virusuri, bacterii şi stafilococi. Amestecă bobiţe de propolis cu miere şi ţine o cură de cel puţin o lună. Dacă nu eşti amatoare de ceai sau de propolis, poţi alege tinctura de echinaceea. Este una din puţinele flori cu adevărat eficiente împotriva gripei. Echinaceea are proprietăţi antivirale şi antiinflamatorii, sporeşte rezistenţa organismului şi scurtează durata bolii dacă ai răcit deja. Singurele contraindicaţii ale acestei plante se referă la diabetici, femei însărcinate şi persoane care sunt alergice la floarea-soarelui. Dacă vrei să ţii o cură cu tinctură de echinacea, durata optimă este de opt săptămâni.

►  AI RĂCIT DEJA?

Dacă au apărut primele semne de răceală, nu ignora durerile în gât şi nasul înfundat. Ia măsuri din timp şi tratează-te chiar din prima zi. Ocoleşte antibioticele, pentru că aceste medicamente nu au niciun efect asupra virusurilor care declanşează gripa. Ba din contră, pot afecta sistemul imunitar al organismului. Alege pastilele pe bază de ibuprofen, o soluţie eficientă împotriva febrei şi a sinusurilor inflamate care calmează durerile de cap şi desfundă nasul.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton