Metode naturale prin care te protejezi de astenia de primăvară și îți crești nivelul de energie

.

Schimbarea anotimpului îți aduce o stare de oboseala inexplicabilă, și, cu toate că natura învie, tu te simți în mod inexplicabil fără vlagă? Este posibil să suferi de astenia de primavara, o afecțiune care apare odată cu modificarea sezonului. Afecțiunea este mai frecventă în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 40 de ani, iar printre cele mai comune simptome se numără oboseala extremă (atât mentală, cât și fizică).

Conform unui studiu publicat de Massachusetts General Hospital, Boston, aproximativ un sfert din adulții supuși analizei s-au resimțit extenuați timp de două săptămâni sau mai mult, iar în 60% din cazuri aceasta nu a putut fi legată de probleme de sănătate. Oboseala cronică intervine atunci când stările de apatie se manifestă pentru mai mult de șase luni.  

Unul dintre motivele apariției asteniei sunt legate de schimbarea sezonului și de incapacitatea corpului de a se adapta la schimbările atmosferice. Cele mai comune simptome ale asteniei de primăvară sunt:

  • sentimentul de tristețe fără motiv;
  • stare de oboseală permanentă;
  • lipsa apetitului;
  • dureri de cap;
  • stare de apatie;
  • deficit de atenție și concentrare, anxietate;
  • nivel scazut de energie și slăbiciune musculară.

Iată ce poți face pentru a te proteja de astenia de primăvară și a te bucura din plin de soare și natură:

1.  Suplimentează-ți dieta cu vitamine

Funcționarea optimă a organismului este influențată de factori cum ar fi starea de sănătate, vârsta, expunerea la soare sau doza de fructe și legume crude din dietă. Dacă anumite produse lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în meniul zilnic, poți opta pentru suplimentele alimentare ce conțin vitamine, minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), cu verificarea în permanență a sursei de proveniență.

De cele mai multe ori, lipsa anumitor vitamine și minerale accentuează starea de oboseală și astenie. Poate fi vorba de calciu, acid Folic, fier, potasiu, vitamina C, vitamina D sau vitamina B12. În același timp, un calmant natural excelent este sunatoarea, disponibilă atât în suplimente alimentare, cât și sub formă de ceai pe care să îl bei pentru a te relaxa și a te odihni bine noaptea.

2. Hrănește-te cu alimente nutritive

O alimentație echilibrată furnizează organismului energia necesară pentru a te menține în formă. Este important să îi oferi corpului tău nutrienți de calitate și să nu sari  peste mesele principale ale zilei. Totodată, pentru combaterea asteniei este recomandată o dietă bogată în aminoacizi, cum este triptofanul care se găsește în ouă, lactate, pește, leguminoase, nuci, cereale integrale, ananas, căpșuni, papaya, mango, portocale, grepfrut şi struguri. De asemenea, avocado este un aliment hrănitor recomandat în acest caz, deoarece ajută la reducerea și prevenirea simptomelor asteniei.

Hidratarea este la fel de importantă și are un rol bine stabilit în capacitatea organismului de a face față oboselii specifice asteniei. Astfel, îți recomandăm ca în această perioadă să bei mai multă apă decât de obicei, pentru a elimina cu succes toxinele acumulate pe timpul iernii. Deshidratarea poate produce dureri de cap, amețeli și o stare de oboseală continuă. Asigură-te că ai mereu un pahar de apă pe birou și că la finalul zilei ai băut cel puțin doi litri de lichide.

3.  Nu evita efortul fizic

Orice tip de mișcare, de la plimbări în parc, mersul cu bicicleta sau trotineta, la jogging sau cursuri de yoga în aer liber, orice efort fizic îți oferă un boost de energie și contribuie la eliberarea de serotonină, hormon care luptă cu succes împotriva simptomelor asteniei de primăvară, cum ar fi deficitul de atenție și concentrare, anxietatea și apatia.

Mișcarea în aer liber are un efect benefic, mult mai intens decât mersul la sală, pentru că implică și partea de contemplare a naturii, care te relaxează. Astfel, 15 minute petrecute în parc, făcând jogging sau mergând pe bicicletă te vor încărca cu energie pentru întreaga zi. Deși astenia nu este considerată o boală, ci mai mult o stare psihică, ia în considerare beneficiile unui stil de viață activ și încearcă să integrezi mișcarea în programul tău din fiecare zi pentru a fi mai optimistă.

4. Folosește tehnici de mindfulness

Urmează în fiecare zi un program stabilit în prealabil (de preferat cu o săptămână în avans) și urmărește o rutină care îți oferă confort și te protejează să nu îți consumi prea multă energie cu planuri de ultim moment. În același timp, ia pauze mai des la birou și folosește câteva tehnici de mindfulness sau de respirație pentru a te relaxa.

De exemplu poți face o pauză de zece minute sau poți ieși din clădire pentru a te plimba. Încearcă să te detașezi de lucrurile pe care le făceai și concentrează-te pe culoarea copacilor, sunetul mașinilor și fețele oamenilor care trec pe lângă tine. Fii conștientă de toate elementele care te înconjoară, observă-le și descrie ceea ce vezi, gândești sau simți. Cu ajutorul acestei tehnici, vei fi 100% prezentă în momentul în care te afli iar gândurile nu îți vor fugi în altă parte.

Urmărește sfaturile de mai sus pentru a împiedica efectele asteniei de primăvară să îți afecteze ritmul și energia interioară.

(P) Articol realizat in colaborare cu Secom.

Sursa foto: Shutterstock

Ultima modificare martie 6, 2020 4:19 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale