Contracepţia: există o metodă potrivită pentru fiecare

.

Deşi acum se discută despre metodele destinate bărbaţilor, de contracepţie trebuie să se ocupe orice adult responsabil, însă mai ales femeile, pentru care mizele sunt mult mai mari.
Iată în continuare ce opţiuni ai, pentru ca, atunci când mergi să soliciţi o metodă contraceptivă, să ştii în mare ce tip de alegeri ai de făcut şi să nu trebuiască să te mulţumeşti cu ce îţi pune sub nas firma care sposorizează clinica sau cabinetul unde mergi.

În plus, trebuie să ştii că nu toate metodele contraceptive te protejează şi de bolile cu transmitere sexuală. În diferite momente ale vieţii, aceeaşi femeie poate avea nevoie de metode contraceptive diferite.

Prezervativul masculin – este o membrană din latex sau poliuretan care îmbracă penisul erect înainte ca acesta să intre în contact cu vaginul. Deşi am auzit o tânără care întreba la farmacie dacă are nevoie de reţetă pentru prezervative, răspunsul este nu (în caz că mai era nevoie).

Prezervativul feminin – este tot o membrană din poliuretan, prevăzută cu două inele la capete; se introduce în vagin înainte de actul sexual şi e nevoie de ceva antrenament pentru a învăţa folosirea lui. Este disponibil la unele clinici şi cabinete de planning familial.

Diafragma – are formă de cupolă sau capac, şi se fixează pe cervix de către un medic sau o asistentă. Trebuie să rămână în aceeaşi poziţie cel puţin 6 ore după actul sexual şi are o eficacitate de 85% dacă este introdusă şi fixată corect.

Steriletul (sau dispozitivul intrauterin) – se introduce în uter de către medic şi este un dispozitiv din plastic cu cupru sau un amestec de hormoni. Prezenţa lui în uter face ca membrana acestuia să fie neprimitoare pentru un evental ovul fecundat şi ucide spermatozoizii. Eficacitatea steriletelor variază de la 5 la 8 ani, în funcţie de tipul acestora. Steriletele cu hormoni pot provoca uneori dureri de cap, potă de mâncare crescută, disconfort la nivelul sânilor şi acnee.

Contraceptivele orale combinate – sunt pilule care conţin estrogen şi progesteron şi sunt eficace dacă sunt luate cu regularitate (adică dacă nu uiţi să le iei, dacă nu le iei pe sărite sau mai multe deodată, ca să „recuperezi”). Sunt contraindicate persoanelor cu probleme cardiace.

Inelele vaginale – sunt dispozitive care se amplasează în vagin, unde eliberează hormoni care trec în sânge. Un astfel de inel rămâne în vagin timp de 3 săptămâni, după care se scoate şi este înlocuit cu unul nou o săptămână mai târziu. Introducerea nu este mai dificilă ca introducerea unui tampon şi are avantajul că nu trebuie să îţi aminteşti zilnic de el.

Mini-pilula – conţine progesteron sintetic, se adresează celor care au intoleranţă la estrogen, însă trebuie luată în fiecare zi la aceeaşi oră.

Implanon (sau implantul contraceptiv) – este un dispozitiv introdus de către medic în umăr şi conţine etonogestrel, un progesteron sintetic care are o durată de acţiune de 3 ani. Introducerea lui necesită anestezie locală.

Injecţiile contraceptive (cu Depo-Provera sau Depo-Ralovera) – conţin progesteron, au o durată de acţiune de până la 14 săptămâni şi au avantajul de a fi o metodă contraceptivă extrem de discretă.

Sterilizarea
– metodă contraceptivă definitivă, care constă din împiedicarea pe cale chirurgicală a ovarelor (la femei) şi a testiculelor (la bărbaţi) să mai elibereze ovule, respectiv spermatozoizi.

Contracepţia de urgenţă – cunoscută şi ca „pilula de a doua zi”, această metodă constă de fapt din două doze de progestogen, iar prima doză trebuie administrată cât mai curând după actul sexual. Este o soluţie salvatoare în caz că s-a rupt prezervativul, ai uitat să iei pilula contraceptivă sau în caz de viol. Fiind o soluţie de urgenţă pe bază de hormoni, nu trebuie să devină o obişnuinţă, deoarece poate cauza dezechilibre hormonale cu consecinţe grave.

Metoda naturală – această metodă este folosită de cuplurile stabile, în care femeia îşi monitorizează zilele de ovulaţie şi determină zilele cele mai fertile.

Nu-i aşa că acum ţi-a mai venit inima la loc? Eu una îmi amintesc că acum vreo 7 ani citeam în Bravo doar plângeri ale unor fete cum că „pilula” pe care o iau ba le face să se îngraşe, ba le face să le crească mustăţi, iar expertul le recomanda să solicite schimbarea tipului de pilulă. Iată, acum avem la dispoziţie atâtea şi atâtea metode şi libertatea de a le folosi. Tu ce metodă contraceptivă dintre cele de mai sus ai folosi?

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale