Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România continuă și în acest an, campania de informare cu privire la cancerul intestinului gros, sub sloganul ”Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!” Iată cum se depistează cancerul de colon!
”Nu lăsaţi neglijenţa să vă despartă!” este o campanie de informare a publicului cu privire la cancerul intestinului gros și la metodele de depistare precoce a acestei boli.
Cancerul de colon
Campania se va desfășura pe tot parcursul lunii martie și va fi vizibilă în mijloacele de transport în comun bucureștene (RATB, metrou), precum și în multe dintre clădirile de birouri din Capitală. La nivel național, mesajul campaniei va fi auzit pe frecvența EuropaFM și va putea fi citit în ziarele Libertatea și Jurnalul de Ilfov, partenerii campaniei. De asemenea, informații despre cancerul intestinului gros și metodele de prevenție și diagnosticare precoce a bolii sunt disponibile și pe site-ul www.invingemcancerul.ro
Una dintre cele mai simple metode de depistare existentă în acest moment este testul hemocult. Acest test este neinvaziv și nu presupune niciun fel de intervenție medicală, având drept scop depistarea prezenței unei sângerări ascunse în scaun, un indicator foarte util în diagnosticarea precoce a unor afecțiuni intestinale sau chiar a cancerului intestinului gros.
Sângele în scaun, semn de cancer la colon
Prezența sângelui în scaun poate fi un simptom al cancerului intestinului gros sau rectului, însă nu toate sângerările de acest fel sunt cauzate de cancer. Afecțiunile care pot duce la prezența de sânge în materiile fecale includ: hemoroizii, colita ulcerativă, fisurile anale, ulcerul duodenal. De aceea, este important ca pacienții să discute cu medicul lor de familie despre aceste investigații și despre cum se poate realiza testul hemocult.
„Importanța prevenției și depistării precoce a cancerului în general, dar mai ales a cancerului intestinului gros – este primordială pentru sănătatea unei națiuni și a oricărui cetățean. Pentru acest lucru, este important să efectuăm analize de screening specifice în mod regulat. În cazul cancerului intestinului gros, detecția precoce crește șansele pacientului la vindecare. Mai ales, când există această modalitate neinvazivă, de detectie precoce, testul hemocult, este nepermis de mare numărul pacienților diagnosticați tardiv cu această boală. De aceea, ne-am decis să dedicăm luna martie informării publicului asupra pericolului acestui flagel, promovării importanței unui control anual, în special pentru persoanele peste 50 de ani.”, a declarat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.
Informațiile privind modalitatea de efectuare a testului hemocult, precum și măsurile de precauție necesare înaintea efectuării testului, pot fi aflate de la medic sau de pe site-ul www.invingemcancerul.ro.
Cancerul intestinului gros este a doua cauză de deces dintre toate tipurile de cancer din Europa şi, anual, în lume mor 700.000 de oameni din această cauză. Conform Globocan 2008, incidenţa anuală a acestei forme de cancer, în ţara noastră, este de 8.696 cazuri noi, fiind pe locul al doilea ca frecvenţă a celor mai întâlnite forme de cancer la ambele sexe.
De asemenea, circa un milion de noi cazuri sunt descoperite anual, în întreaga lume. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât, în comparație cu alte forme de cancer, cancerul intestinului gros poate fi detectat în stadii incipiente și tratat cu șanse reale de vindecare. Pentru aceasta însă, trebuie aplicate metodele de screening, efectuarea de investigații specifice regulate, chiar și în lipsa oricăror semne de boală. Aceste investigații trebuie inițiate după împlinirea vârstei de 50 de ani, uneori chiar mai devreme dacă medicul o indică, mai ales în cazul persoanelor care prezintă cazuri de boală în familie.
Conform unor date statistice de pe site-ul www.europacolon.org, cancerul colorectal ucide 230.000 de europeni în fiecare an, fiind al treilea ca frecvență la nivel mondial. Cancerul colorectal este o boală care afectează, în principal, persoanele de peste 50 de ani. În Europa, trăiesc aproximativ 175 de milioane de cetățeni cu vârste cuprinse între 50 – 69 de ani.
CONCURS: In martie un IPad mini poate fi numai al tau! Intra si castiga!