Ce iti sugereaza cuvantul „bunicuta”? Bine, bine, lasand la o parte sfaturile intelepte si cozonacii deliciosi. Pai… ochelarii (nu vede prea bine), incheieturi rigide, sanatate cam…
… subreda si pielea ca de pergament. Ce coincidenta! Toate acestea se potrivesc, manusa, la descrierea efectelor lipsei de vitamina A in organism… Iata de ce, daca o zana buna ti-ar aduce intr-o zi licoarea pentru „tinerete fara batranete”, ar fi cu siguranta portocaliu-aurie si cu aspect uleios. Pentru ca ar contine, desigur, muuuulta vitamina A…
Atentie! Este o vitamina liposolubila (solubila in grasimi), spre deosebire de vitamina C care e solubila in apa. Asta inseamna ca exista pericolul intoxicarii daca se depaseste concentratia ei normala in sange sau in organele de depozit.
Totusi, nu trebuie sa iti faci griji: excesul apare doar in cazul administrarii vitaminei de sinteza si mult mai rar daca ti-o procuri din alimentele bogate in vitamina A. Ne bazam pe zana ca foloseste ingrediente naturale…
O gaseti in doua forme: retinol sau beta-caroten (provitamina A). Se absoarbe la nivelul intestinului subtire, in prezenta mineralelor si sarurilor biliare. Stocarea ei se face in ficat, pana la saturarea lui (la 20 mg / litru). Depozitele din ficat se pot diminua insa datorita stresului, poluarii sau consumului de alcool.
Cum stai cu vederea?
Vitamina A este implicata in procesul vederii intr-atat de mult incat a fost supra-numita „vitamina ochiului”. Previne cataracta si ajuta la cicatrizarea ulceratiilor corneei. Carenta de vitamina A duce la scaderea acuitatii vizuale. Iti amintesti povestea cu celulele acelea, conuri si bastonase, cand vine vorba de ochi?
Mai intai slabeste vederea de noapte (bastonasele sunt mai sensibile la lipsa ei), iar apoi e afectata si vederea de ziua (se resimt si conurile). Senzatia de „ochi uscati” , stiintific: xeroftalmie (uscarea conjuntivei si a corneei), este semnul cel mai evident al lipsei de vitamina A.
Si nu e vorba doar de mucoasele ochiului. Ea permite regenerarea mucoaselor de pretutindeni (respiratorii, gastrointestinale, uro-genitale). In lipsa secretiilor mucoase celulele epiteliilor incep sa se usuce si apare procesul de keratizare. La nivelul epiteliului laringian duce la raguseala cronica, iar la gingii produce parodontoza. Cat despre piele… ce sa mai vorbim!
Page: 1 2