Mereu tanara cu… betacaroten

.

Cum stai cu sanatatea?

Vitamina A, alaturi de vitamina C, stimuleaza imunitatea organismului, in special cea antivirala. Ea are rol in multimplicarea celulara si in capacitatea tesuturilor de a se opune invaziei virusurilor si a bacteriilor.

Alaturi de vitamina E, sustine functia genitala. Lipsa de vitamina A duce la sterilitate, atat pentru femei cat si pentru barbati, iar menstruatia dureroasa e un alt semn al carentei.

Alaturi de vitamina D (aceea care e produsa de piele sub actiunea energiei solare), intervine in morfogeneza scheletului. Daca lipseste, se diminueaza divizunea celulelor in cartilagii si se atrofiaza cele deja formate. Oasele compacte se ingroasa si nici dentina sau smaltul dentar n-o duc mai bine. Vitamina A asigura vitalitatea parului, dintiilor si a unghiilor.

Nu in ultimul rand, este un anti-oxidant puternic, adica lupta impotriva radicalilor liberi cot la cot cu vitaminele C si E sau coenzima Q 10, si protejeaza organismul impotriva cancerului.

De unde iei vitamina A in mod natural

Cel mai generos in vitamina A: uleiul de palmier (30,73 mg / 100 g de produs), urmat de cel de soia sau de masline. De asemeni o gasesti in smantana si branza poaspata, galbenus de ou (crud) sau ou de rata. Dintre legume, la loc de cinste este morcovul, urmat de cartoful dulce (batate), spanac, telina, andive.

Dintre fructe, cele mai generoase sunt caisele, dar mai ales caisele uscate! (31,89 mg / 100 g), pepenele galben, papaya, macesele si scorusele. De asemeni, daca te-ai obisnuit deja cu salata de patrunjel, adauga-i cu incredere tije si frunzele de papadie.

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton