Merele, sănătate curată. Vezi de ce

.

Dincolo de aspectul apetisant şi de gustul plăcut, merele ascund reale calităţi terapeutice. Iată de ce ar trebui să mănânci zilnic câte unul…
În jurul anului 300 î. Hr., Theophraste distingea în cartea sa „Istoria plantelor” şase varietăţi de mere, pe care Homer le evoca în Odiseea sub denumirea de „beaux fruits” (fructe frumoase). Aşadar, calităţile merelor erau cunoscute şi apreciate încă din Antichitate, grecii şi egiptenii fiind primii care s-au bucurat de binefacerile acestor fructe. La ora actuală, în lume există câteva mii de soiuri de mere, dintre care doar 15 sunt cultivate pe teritoriul României.

Porţia zilnică de sănătate

O veche vorbă din popor spune că cine va mânca zilnic un măr va  ţine doctorul departe. Conţinutul lor – zaharoză, celuloză, pectină, săruri minerale, vitaminele B1, PP, A şi C  – nu face decât să confirme această zicală. Merele sunt diuretice, antiseptice, tonice musculare, antireumatismale şi depurative sanguine, iar, prin conţinutul echilibrat de fibre solubile şi insolubile, au rol de reglator al tranzitului intestinal. În procesul digestiv, pectina, o fibră solubilă, se transformă într-o pastă consistentă care împiedică asimilarea colesterolului şi lipidelor din alimentele ajunse în intestin. În plus, fibrele din mere întreţin flora bacteriană din intestin, protejează celulele colonului şi ameliorează funcţionarea tubului digestiv. Pentru a combate constipaţia, merele trebuie mâncate cu tot cu coajă, care este o sursă importantă de celuloză. Merele sunt indicate, de asemenea, în tratarea asteniei fizice şi intelectuale, a gutei, obezităţii, stărilor febrile, în tratarea insomniilor şi durerilor de cap.

Merele sunt bune şi în caz efort

Merele sunt ideale pentru efortul fizic sau intelectual. Energia furnizată organismului de fructoza şi glucoza din mere nu este mare (80 kcal/150 g), dar se asimilează lent.  Studiile arată că mestecarea alimentelor reduce riscul creşterii în greutate. Tari şi uşor crocante, merele trebuie mestecate bine înainte de a fi înghiţite.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton