Merele, gustoase şi sănătoase

.

Sunt foarte multe varietăţi de măr, cu fructe care mai de care mai frumoase şi mai apetisante. Nu degeaba mărul a fost considerat fruct al ispitei…
… dar şi mărul discordiei sau mijloc al cunoaşterii.

Dintotdeauna a fost apreciat pentru frumuseţe şi în timp, din ce în ce mai mult, pentru gustul şi calităţile sale. în primul rând, merele constituie o importantă sursă de vitamina C, nu pentru conţinutul de vitamină, care nu este foarte mare în comparaţie cu alte fructe, ci pentru faptul că merele se pot păstra foarte bine de pe un an pe altul şi în consecinţă se pot consuma tot timpul.

Conţinutul de vitamina C diferă de la un soi la altul şi este cuprins între 5 şi 45 mg/ 100 g, iar Mg este de 12 mg/ 100 g. Sunt concentrate în coajă şi imediat sub ea. Datorită conţinutului de fructoză şi proporţiei reduse de zahăr, la acelaşi aport de glucide realizat prin mere, se recomandă şi diabeticilor.

Întrucât sunt sărace în material fibros, merele sunt bine tolerate de majoritatea oamenilor şi au chiar un efect curativ într-un mare număr de boli, cum sunt bolile cardiovasculare şi cele de rinichi, deoarece favorizează eliminarea sodiului şi în consecinţă micşorează retenţia de apă. Se recomandă de asemenea în stările febrile şi postoperatorii.

Este bine să fie consumate ca atare şi la finele meselor, dar şi coapte, cu rezultate foarte bune în tratarea colitelor. Sunt de asemenea recomandate în astenii, surmenaj, insomnii, stări de nervozitate şi cefalee. Ţinând seama pe de o parte de valoarea nutritivă şi terapeutică, dar şi de abundenţa recoltelor de mere din ţara noastră se recomandă să se consume zilnic minim 300 g, în special în timpul iernii.

Foto: Shutterstock

Ultima modificare octombrie 27, 2021 3:51 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale