Menstruaţia nu ar trebuie să te împiedice să te bucuri de vară. Iată ce poţi şi ce nu poţi să faci în timpul menstruaţiei vara aceasta.
Menstruaţia nu este o boală…
… deci nu ar trebui să te împiedice să te bucuri de plăcerile verii, fie că e vorba de înot sau alt tip de mişcare.
Dacă mergi la piscină sau la mare foloseşte un tampon intern şi bucură-te de vacanţă. Contrar miturilor, nu rişti să faci infecţii dacă intri în apă în timpul menstruaţiei şi nici nu poţi să-i îmbolnăveşti pe cei din jur. Schimbă tamponul des şi sângele menstrual nu are cum să ajungă în piscină, aşa cum apa nu are cum să ajungă în vaginul tău.
De asemenea, nu trebuie să eviţi efortul fizic. Dacă ai plănuit o drumeţie sau un meci de tenis cu prietenii, menstruaţia nu ar trebui să te împiedice. Ba chiar mişcarea ţi-ar putea face bine, pentru că uşurează crampele menstruale.
Tampoanele interne nu sunt periculoase
Sigur ai auzit de sindromul şocului toxic (SST), care este declanşat uneori de tampoanele interne. Legătura este reală, dar trebuie să ştii că această boală infecţioasă poate apărea şi în lipsa tampoanelor – o pot face şi bărbaţii – şi oricum este foarte rară. Deci dacă vara nu te simţi bine cu absorbantele externe, foloseşte fără grijă tampoanele şi schimbă-le de câte ori este nevoie.
Căldura nu afectează ciclul menstrual sau menstruaţia
Dacă dintr-o dată ai un ciclu neregulat sau menstruaţia devine mai abundentă ca de obicei, nu da vina pe căldură. Ciclul menstrual şi menstruaţia depind de activitatea hormonală, care nu este modificată în câteva zile caniculare. Deci dacă ai de a face cu probleme menstruale, adresează-te medicului şi nu aştepta să se rezolve de la sine.
Singurul efect posibil este un disconfort mai mare provocat de caniculă – stare de rău, crampe mai puternice – care supune organismul unui stres suplimentar.
Durerile menstruale nu sunt influenţate de frig
Pe de altă parte, nu vei avea dureri menstruale mai mari dacă stai desculţă pe gresie, aşa cum probabil ai auzit nu de puţine ori. Crampele menstruale depind de activitatea hormonală şi nu vor fi mai puternice dacă stai cu picioarele goale sau cu spatele gol sau dacă ieşi din casă cu părul ud.
Poţi să faci baie şi să-ţi speli părul în timpul menstruaţiei
Este fals şi mitul conform căruia în timpul menstruaţiei nu ai voie să-ţi speli părul sau să faci baie în cadă. Igiena este foarte importantă pe caniculă, iar părul trebuie spălat mai des, în timp ce băile calde ar putea fi de mare ajutor la calmarea crampelor menstruale fiindcă te ajutp să te relaxezi.
Foto: Thinkstock