Vine sau nu vine? Aceasta-i întrebarea la care nu prea găseşti răspuns, atunci când se apropie zilele „acelea” ale lunii. Or, sângerările anormale sau lipsa lor denotă că undeva, în organism, există o problemă.
Fiecare femeie simte, la un moment dat, spaima provocată de sângerările neaşteptate. De multe ori, sunt inofensive, dar nu trebuie ignorate. Nici absenţa menstruaţiei nu e motiv de bucurie, decât dacă eşti în aşteptarea unui bebe. În rest, orice dereglare poate fi semn de boală.
Prea mult sau deloc
Abundente sau absente, oricum nu sunt de bun-augur. Vizita la medic se impune încă de la primele semne de sângerare în afara ciclurilor (fenomen cunoscut drept metroragie), mai ales dacă se produc după contact sexual, precum şi atunci când menstruaţia întârzie să apară. Cât despre femeile aflate la menopauză, care nu au mai avut menstruaţie de mai bine de 6 luni, metroragia este un indiciu alarmant cu privire la prezenţa unui cancer uterin.
Trebuie să ţii cont şi de medicamentele pe care le iei, fluctuaţiile de greutate avute sau nu recent, stresul, schimbările bruşte de climat şi dacă faci sport intens. Toate sunt potenţiale cauze ale dereglărilor grave ale menstruaţiei. De ce? Iată principalele cauze grave ale apariţiei dereglărilor de ciclu menstrual!
Dereglări hormonale
În general, hormonii sexuali sunt cei care pot cauza sângerări intermenstruale. Pot fi însă de vină şi anumite boli endocrine, aşa că un consult detaliat se impune.
Rană pe col
Dat fiind că, de obicei, nu se manifestă în niciun fel, rănile pe col sunt ignorate vreme îndelungată. Totuşi, uneori, apar sângerări în afara menstruaţiei. Un test Babeş-Papanicolau repetat periodic, după recomandarea medicului, poate preveni îmbolnăvirea.
Endometrioză
E o boală care afectează serios cursul normal al vieţii. Se traduce prin prezenţa de ţesut identic cu cel al mucoasei uterine în cu totul altă regiune internă decât cea de la nivelul uterului. Poate apărea la nivelul ovarelor ori în alte părţi, comportându-se la fel ca uterul. Prin urmare, se poate manifesta şi prin scurgeri de sânge anormale.
Infecţii vaginale
Orice infecţie, fie căpătată pe cale sexuală, fie prin dezvoltarea unor ciuperci, usucă mucoasa vaginală şi produce sângerări anormale. Pot fi însoţite de mâncărimi, arsuri, secreţii cu miros neplăcut, dureri.
Fibrom
„Tumorile de tip fibrom, cunoscute ca mioame, leiomioame sau fibromioame, sunt noduli care cresc treptat, dacă nu sunt tratate la timp. Acestea produc dereglări menstruale serioase, dar se operează uşor, fără consecinţe grave, căci sunt de natură benignă. Multe din fibroame sunt asimptomatice. Acest lucru e mult condiţionat de locul în care se dezvoltă.
Un fibrom în interiorul cavităţii uterine se manifestă mai rapid şi mai violent, în special prin sângerare, ceea ce duce la anemii secundare. Durerea pelvină apare la fibroamele voluminoase, care produc staze venoase şi duc, în multe cazuri, la distrugerea relaţiilor de cuplu, din cauza durerilor pe care le au femeile afectate la contactul sexual. Controlul periodic este important pentru cuplurile tinere, care îşi doresc copii. Căci prezenţa unui fibrom nediagnosticat poate da avort spontan, naştere prematură, lăuzie cu necroză”, spune dr. Zorela Sgarbură.
Ultima modificare ianuarie 17, 2015 12:49 pm