Meloterapia

.

„O sa ajungem sa ne cumparam CD-uri cu muzica de la farmacie!”, glumea unul dintre doctorii care au studiat efectele binefacatoare ale muzicii asupra corpului uman.
Cat e fictiune, cat e autosugestie si cat e stiinta in aceasta metoda non-conformista de tratament? S-au facut multe experiente, mai intai pe plante. Trandafiri „tratati” cu Mozart sau cu Bach infloresc inaintea altora tinuti in aceleasi conditii, dar fara muzica. Vacile „melomane” dau mai mult lapte. Animalele agitate se linistesc ca prin farmec. Si toata lumea o sa-ti spuna: „pune-i muzica bebelusului daca vrei sa iasa destept!”

Care este fundamentul stiintific al acestei teorii cum ca muzica infuenteaza totul, iar in ceea ce ne priveste ne poate modifica de la dispozitia de moment pana la starea de sanatate? Raspunsul este simplu, se gaseste si-n cartea de fizica. Rezonanta! Experimentul care m-a convins pe mine este foarte simplu, poti sa il incerci si tu acasa. Ia o boxa, culc-o pe podea cu difuzorul in sus, si pune deasupra lui o foaie de hartie pe care sa presari malai (faina, sau alte prafuri de prin casa…).

Apoi da drumul la muzica! Sa zicem, pentru inceput, o melodie lenta, foarte romantica. Vei vedea cum particulele de faina o sa inceapa sa dansesze si se vor „grupa” formand o retea specifica formata din noduri si ventre (nodurile sunt puncte in care particulele au tendinta sa se „stranga”, iar ventrele sunt zonele care raman goale, de unde particulele tind sa „fuga”).

Vei vedea ca atata timp cat melodia isi pastreaza ritmul si linia melodica „structura” formata pe foaia de hartie ramane aceeasi. Dar ia schimba muzica si pune altceva, zgomotos si dinamic. Particulele vor „simti” imediat si vor forma o cu totul alta structura, complet diferita. Deducem de aici ca muzic a creeaza o „structura” specifica in tot spatiul in care ea se aude. La fel ca faina, si particulele din care e format corpul nostru sunt sensibile la muzica in care ne „imbaiem”… si vibreaza la unison cu ea.

Este esential deci ce fel de muzica asculti si evident, efectele vin in functie de asta. Asa cum exista coruri angelice, muzici sublime, exista si ritmuri dizarmonioase, perturbatoare, chiar malefice. Politistii stiu prea bine cata treaba au dupa concertele rock, sau heavy metal, cand fanii „imbatati” de acordurile acelea vandalizeaza magazine in drum spre casa.

Sau, si imi pare rau ca evoc o situatie tragica, sinucigasi care asculta obsesiv o anumita melodie inainte de a comite gestul fatal. Concluzia e… spune-mi ce muzica asculti ca sa stiu cine esti. Trebuie sa selectezi cu multa atentie si bun simt muzica pe care o asculti in minutele de relaxare.

Vrei sa iti trezesti o stare de dinamism sambata dimineata pentru curatenia prin casa? Incearca „Oda bucuriei” a lui Beethoven. Ai o intalnie romantica si vrei un pic de „atmosfera”? Cauta un Enio Moricone… Exista liste cu muzica recomandata pentru diverse afectiuni sau tulburari,  pentru calmarea sistemului nervos, pentru relaxare sau tratarea starilor depresive, dar prefer sa-ti las placerea de a experimenta si de a descoperi singura muzica potrivita…


Foto: Northfoto

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton