Medicul Mihail Pautov: „Consumul de cartofi prăjiți poate duce la anxietate și depresie”

.

Cartofii prăjiți sunt neplipsiți din meniul zilnic a multora dintre noi. Îi preferăm în diferite combinații, uitând uneori de caloriile pe care le conțin. Dacă până acum știam doar că îngrașă și ne pot influența silueta, ultimele vești sunt de-a dreptul răvășitoare.

Medicul Mihail Pautov trage un semnal de alarmă. Conform ultimelor studii, consumul lor ar duce la depresie.

De ce nu e indicat consumul de cartofi prăjiți

 “Consumul de cartofi prăjiți poate duce la anxietate și depresie, cel puțin așa reiese dintr-un studiu foarte bine realizat pe +140.000 de adulți. Expunerea cronică la prăjeală a crescut cu 12% rată de anxietate și 7% rata de depresie; acrilamidă, un compus toxic rezultat din prăjit a scăzut permeabilitatea barierei hematoencefalice ( permeabilitatea creierului tău la substanțe benefice din sânge) și a dus la neuroinflamare ( concret – creier inflamat).

Imaginează-ți că la fiecare masă cu cartofi prăjiți ți s-ar inflama gâtul, ca la o răceală. Probabil că ai consuma mai rar, însă atunci când se inflamează creierul – nu o simți, pentru că nu ai terminații nervoase senzoriale în creier. Dar o poți resimți în anxietate și depresie – simptome clare ale unui creier inflamat”, spune medicul Mihail Pautov pe o rețea de socializare.

“Și eu consum cartofi prăjiți, o dată pe lună, când mai fur 1-2 din alte farfurii”, adaugă el.

Citeşte și: Exclusiv! Dr. Mihail Pautov ne-a vorbit despre rolul său din televiziune, dar și despre provocările din postura de tată, medic chirurg și influencer

Citeşte și: Cum îi ajutăm pe cei dragi să câștige lupta cu depresia. Sfaturile psihoterapeutului

Cafeaua te poate ajuta să stai departe de depresie

Dacă delicioșii cartofi ne pot face mai mult rău decât bine, pentru că ne pot trimite în brațele depresiei, cafeaua  ne poate veni în ajutor. “Mai multă cafea = Mai puțină depresie. Cel puțin așa spune un studiu publicat în 2011 în JAMA – făcut de niște băieți de la Harvard. Aceștia au analizat 54.000 de femei pe o perioadă de 24 de ani.

S-a constantat o rată mai mică a depresiei la cele carea beau o cafea, mai mică la 2-3 cafele și cea mai mică rată a depresiei la cele care au băut patru cafele pe zi. Rezumatul lucrării sugerează că riscul depresiei scade odată cu creșterea consumului de cafea cofeinizata în rândul femeilor”, spune medicul Mihail Pautov.

Citeşte și: Vica Blochina, în depresie din cauza kilogramelor în plus: „Am vrut să mor”

Citeşte și: Vedetele care s-au luptat cu depresia: „Plângeam pe jos, în baie. M-am trezit sfâşiată de durere”

Citeşte și: Cele mai bune sfaturi de gestionare a anxietății, de la un psihoterapeut francez

„Cafeaua este asociată cu risc mai mic de depresie și poate fi folosită ca și prevenție”

Specialistul ne sfătuiește, însă, să nu folosim cafeaua ca antidepresiv. „Dacă ai depresie, adresează-te medicului. În studiul de față, cafeaua este asociată cu risc mai mic de depresie și poate fi folosită ca și prevenție; sau, mai bine spus, cei care beau deja cafea se pot bucura și de acest beneficiu ca de un veritabil placebo funcțional”, susține el.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton