Medicul Mihai Craiu avertizează: „Sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos pentru copii!” Recomandări pentru părinți

.

Medicul Mihai Craiu avertizează: urmează un sezon cu boli virale „extrem de zgomotos” și vine cu câteva recomandări pentru părinți.

Sezonul rece aduce cu sine, pe lângă temperaturile scăzute, și o epidemie a bolilor virale în rândul celor mici. Specialiștii recomandă prudență și oferă câteva sfaturi pentru a putea trece cu bine peste această perioadă. În ultima lună virozele la copii sunt to mai dese.

Virozele la copii. Cel mai mare număr de cazuri VSR, din ultimii 10 ani, avertizează Mihai Craiu

Sezonul virozelor a inceput acum mai bine de o lună. Virusul Sincțial Respirator a afectat în primă fază școlarii, potrivit unei statistici publicate într-o postăre pe Facebook a medicului Mihai Craiu. Tot el vorbește despre apariția unui val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani, înregistrat la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit unui studiu realizat în Statele Unite, publicat de News-Medical.net, Infecția cu Virusul Sincțial Respirator (VSR) este cea mai frecventă cauză a bolilor respiratorii atât în ​​rândul sugarilor, cât și în rândul copiilor mici din întreaga lume, precum și cea mai frecventă cauză a spitalizării sugarilor. Deși, de obicei, cazurile de VSR înregistrează un vârf între decembrie și februarie, spitalizările RSV ating niveluri la fel de ridicate mult mai devreme decât în ​​mod normal în acest an.

Citește și: Protecţie „violetă” împotriva virozelor

În ciuda acestui fapt, Virusul Sincțial Respirator poate fi extrem de periculos pentru unii sugari și copii mici, până la 80.000 de copii sub vârsta de cinci ani fiind spitalizați în fiecare an în SUA din cauza RSV. Multe dintre aceste cazuri severe sunt clasificate în funcție de dezvoltarea bronșiolitei și pneumoniei.

Sfaturile medicilor pentru a combate virozele

„Scriam la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici.
A început acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc
Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de 3 ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică. (…)”,
spune medicul Craiu pe pagina Spitalul Virtual de Copii.

În postarea lui, medicul Mihai Craiu vorbește despre câteva sfaturi de care părinții ar trebui să țină cont pentru a-i proteja pe cei mici în fața Virusului Sincțial Respirator.

  • „Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, TREBUIE să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!
  • „Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.
  • Și mai ales nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.
  • Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.
  • Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.
  • Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave”, sunt recomandările medicului Mihai Craiu.

Răspândirea Virusului Sincțial Respirator. Cum se transmite boala

Virusul Sincțial Respirator se poate răspândi prin tuse sau strănut. O persoană se poate infecta dacă stropii de la tuse sau strănut intră în contact cu ochii, nasul sau gura sau dacă atinge suprafața infectată.

Persoanele cu VSR sunt de obicei contagioase pe o perioadă de la trei până la opt zile. Totuși, unii copii si persoanele cu sistem imunitar slăbit pot continua să răspândească virusul chiar și după dispariția simptomelor, pe o perioadă de până la patru săptămâni.

Copiii sunt frecvent expusi la infectia cu acest virus în special în școli sau grădinițe. Ei pot transmite virusul către ceilalti membri ai familiei. Virusul poate supraviețui multe ore pe suprafețe dure cum sunt mesele sau marginile patutului. Virusul supraviețuieste de obicei mai puțin timp pe suprafete moi precum servețelele sau mâinile.

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton