O rană doare. Iar când drumul până la vindecare e lung, e și mai rău. Uneori, se ajunge la soluții extreme, precum amputarea. Dar există alternative eficiente.
Mai devreme sau mai târziu, o leziune banală a pielii trece. Numai că sunt mulți care suferă din cauza unor răni rebele, greu sau deloc vindecabile. Este vorba despre cei nevoiți să stea la pat vreme îndelungată, cei cu ulcere varicoase sau venoase, cu picior diabetic. Sunt mulți și aceia care și-au pierdut membrele în urma amputațiilor, tocmai din această cauză.
► Plăgile cronice au nevoie de atenție
În limbaj medical, orice rană de la suprafața pielii poartă numele de plagă. Când aceasta întârzie să se vindece, durând mai bine de 6 săptămâni, e catalogată ca fiind cronică. O rană obișnuită trece în maximum o lună. Însă, dacă intervine infectarea sau alt factor important, precum diabetul, bolile cardiovasculare, circulația proastă a sângelui, statul la pat mult timp, fumatul, e posibil ca vindecarea să se producă foarte greu. Ulcerele sunt cel mai des întâlnite plăgi, fie că este vorba despre ulcer venos, arterial, fie diabetic, cauzat de un complex de afecțiuni circulatorii și nervoase specifice insulino-dependenților, sau de presiune, cunoscut și ca escară, ce apare la persoanele imobilizate la pat. Din nefericire, pentru 1 din 5 pacienți cu ulcerații, finalul este amputația. Iar pentru ca astfel de răni să-și găsească leacul potrivit, este neapărat necesar avizul medicului de specialitate. Există metode de tratament, de ultimă generație, care te pot scăpa de chin, fără efecte adverse, complicații sau durere.
► Terapia „umedă” face minuni
Terapia umedă sau hidroactivă e un concept inovator. Aceasta utilizează anumite tipuri de pansamente, dedicate fiecărei etape de vindecare, menite să accelereze mecanismele de vindecare normale. Mai exact, în primă fază, acestea curăță rana, îndepărtează microbii, celulele moarte și secrețiile în exces, apoi stimulează regenerarea țesuturilor și a pielii. Utilizarea acestora, ca adjuvante, în terapia ulcerelor, se bucură de un mare succes, scurtând vizi-bil durata de vindecare. Pansa-mentul potrivit se alege în funcție de adâncimea plăgii, de cantitatea secrețiilor și a celulelor moarte. În cazul infecțiilor, se folosesc pansamente cu ioni de argint, care distrug microbii. Acest tip de tratament e bine tolerat, nu necesită spitalizare și nu are contraindicații. Din nefericire, încă nu se află pe lista compensatelor.
CUM TRATĂM
„Pansamentele hidroactive și-au dovedit eficiența în tratamentul escarelor, ulcerelor diabetice, varicoase, arteriale sau mixte, al rănilor postchirurgicale, al arsurilor ușoare, celor postradioterapie, dar și al tumori- lor ulcerate. Aceste pansamente nu conțin substanțe active medicamentoase, stimulând vindecarea naturală. Alegerea lor se face în funcție de aspectul local al rănii. Unele curăță, altele stimulează regenerarea. Durata de vindecare variază, în funcție de aspectul și de dimensiunile rănii, de bolile asociate și de tratamentul acestora, de respectarea riguroasă a pașilor de pansare. Se pot cumpăra din farmacii, fără rețetă, însă acest lucru nu înlocuiește consultul de specialitate. Pentru informații și consiliere, pacienții pot apela gratuit numărul de telefon 0800 800 943″, ne-a declarat dr. ALINA ȚIGĂU, Medical Advisor, www.hartmann.ro.