Medicina alternativă, răspunsul la tot mai multe afecțiuni și dereglări ale organismului uman

.

Medicina alternativă reprezintă orice formă de practică ce nu se încadrează în grila medicinei moderne convenţionale. Aceasta acoperă o gamă largă de filosofii, abordări şi terapii de vindecare.
Majoritatea acestor tratamente şi practici de vindecare/restabilire a stării de sănătate nu se predau în şcolile medicale. Ca exemple de astfel de domenii putem enumera: acupunctura, dar si naturopatia sau homeopatia.
Practica acupuncturii se bazează în mare parte pe concepția Daionistă conform căreia noi oamenii trăim într-un univers în care totul este interconectat, de unde rezultă faptul că ceea ce se întâmplă într-o parte a corpului afectează inevitabil şi alte părți ale organismului. Mintea şi corpul sunt văzute ca un întreg care împreună cu organele dau naştere unui sistem ce conlucrează în vederea susţinerii sănătăţii organismului.
În ultima perioadă specialiştii vorbesc despre o nouă tehnică denumită microacupunctură, o procedură mult mai flexibilă comparativ cu cea a acupuncturii.
Acupunctura sau macroacupunctura este o tehnică clasică de vindecare, fiind o terapie ce se aplică meridianelor întregului corp, membre, trunchi, torace, scalp, etc. Microacupunctura deşi este bazată în totalitate pe teoria clasică a acupuncturii, foloseşte ca puncte de intervenţie zone mai mici ca suprafaţă, considerate ca fiind corespondente ale zonelor şi punctelor din macroacupunctură.

Terapia Su-Jok prin microacupunctură

Su-Jok este o sistematizare modernă a acupuncturii tradiţionale, acesta terapie fiind dezvoltată iniţial de prof. Park Jae Woo din Coreea. Cele două cuvinte însemnă mână „su” şi picior „jok”. Tehnica prezintă o eficacitate şi simplitate mare cu rezultate vizibile într-un timp foarte scurt (uneori în câteva minute).
La început, metoda reprezenta o activare terapeutică a corespondenţei mâinilor şi a picioarelor cu restul copului. Mai târziu, prof. Park a reuşit să creeze un sistem bine echilibrat al ştiinţei metafizice, terapia realizându-se prin intermediul punctelor reflexe de pe palme, tălpi, mâna, picior, ureche, faţă şi scalp (parți ale corpului unde se proiectează toate organele umane).
Terapia Su-Jok se poate aplica în boli ale sistemului nervos, boli ale sistemului neurovegetativ, boli vasculare ale axei cerebro-spinale, tulburări cardiovasculare, boli ale sistemului respirator, boli ale sistemuli digestiv, boli ale sistemului urogenital, boli ale cavităţii bucale, ORL, dereglări ale sistemului endocrin, boli de piele, creştere a funcţiei imune, tulburări de natură sexuală, alcoolism cronic, adicţie şi toxicomanie.
”Microacupunctura urmăreşte restabilirea performanţei fiinţei umane prin acţiunea exercitată la nivelul proiecţiilor punctelor din palme, tălpile picioarelor şi pavilioanele urechilor. Aceste părţi anatomice deţin o activitate profundă corespunzătoare tuturor organelor, stimularea lor având o pronunţată acţiune curativă şi profilactică, deoarece prin construcţie, aceste părţi conţin în sine voinţa de vindecare.”, a declarat Eusebiu TIHAN, specialist în practici tradiţionale în cadrul Centrului Medical Focus.

Cum acţionează terapia Su-Jok?

La îmbolnăvire unda de ”semnalizare” porneşte din organul/partea afectată spre punctul corespunzător şi îl stimulează, punctul devenind dureros. În momentul stimulării de către terapeut apare unda de vindecare (curativă) care exercită o acţiune de redresare/normalizare asupra organului afectat.
Microacupunctura Su-Jok înseamnă aplicarea de ace pe punctele locale sau proiecţiile de la nivelul palmelor şi/sau labei picioarelor, pavilioanelor urechiilor (auriculoterapie) în vederea restabilirii stării de sănătate.
Acesta procedură se poate combina şi cu alte terapii precum masaj-reflexoterapie,  cromoterapie, magnetoterapie, etc. cât şi cu terapii alopate.
Masaj-reflexoterapie se realizează prin presarea mecanică a unor zone, puncte pentru obţinerea unei stări de echilibru energetic.
Cromoterapia perimite abordarea mai multor boli, în special a celor corelate cu manifestări externe. Aplicarea acestei terapii impune colorarea punctelor vizate conform unor legi naturale.
Magnetoterapia datorită polarităţii magneţiilor folosiţi ajută la tonifierea sau sedarea unor meridiane-organe ce prezintă disfuncţii energetice.
Durată unei consultaţii iniţiale este de aproximativ 45 minute, ca apoi fiecare şedinţă de terapie să dureze între 15 şi 30 minute. Costul unei şedinţe de terapie realizată de terapeutul Eusebiu Tihan în cadrul Centrului Medical Focus este de 55 de lei.
Foto: Thinkstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale