Varianta Omicron de coronavirus este subiect principal de discuție în felul în care evoluează pandemia, iar medicii români au vorbit și ei despre ea.
Libertatea a intervievat mai mulți medici români cu privire la varianta Omicron, aceștia spunând că ea va deveni predominantă în următoarele săptămâni, studiile indicând că este mai contagioasă ca Delta. „E o direcție spre care ne îndreptăm, cu pași mici deocamdată”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institului „Marius Nasta” din București.
Medicul Beatrice Mahler a comparat răspândirea Omicron cu răspândirea Delta: „Dacă ne uităm puțin la Delta, a durat din martie când a fost anunțat cazul în India, la noi a devenit tulpină dominantă, undeva în septembrie, când a început să crească brusc numărul de cazuri. A durat aproape șase luni. Dar acum vorbim de o transmitere mai intensă în cazul Omicron. Mă aștept să crească numărul de cazuri cu Omicron, e o direcție spre care ne îndreptăm cu pași mici deocamdată. Sunt convinsă că va circula tot mai intens această tulpină în Europa și va circula și în România, inclusiv la nivel comunitar. Probabil mai avem câteva săptămâni până când acest lucru se va întâmpla”.
Managerul Institului „Matei Balș”, Adrian Marinescu, îi împărtășește opinia. „Deocamdată sunt cazuri izolate, nu putem vorbi de o transmitere comunitară, e adevărat că în viitorul apropiat ar putea să ducă la o schimbare, așa cum se întâmplă la multe locuri din Europa și nu numai”, a spus Adrian Marinescu. „Se pare, din datele pe care le avem, că varianta Omicron va deveni o variantă predominantă pentru valul 5. Cel puțin deocamdată, nu avem motive de îngrijorare privind vaccinarea, nu există o dovadă că eficiența este mult scăzută”.
Varianta Omicron pare să fie mai contagioasă decât Delta, dar medicii români și sud-africani cred că este mai puțin agresivă. Acest lucru însă poate să nu mai fie valabil pentru oamenii în vârstă.
„Nu știu dacă putem să facem o comparație foarte exactă, pentru că datele din acest moment despre Omicron sunt așa: afectează în general populația tânără sau persoanele sub 50 de ani, nu prea a contat statutul de vaccinat sau nevaccinat, dar informațiile acestea le avem dintr-o țară care are o populație cu un anumit tipar”, a spus Beatrice Mahler. „Europa și România au o populație îmbătrânită, o populație care este mult mai bolnavă, România este pe locul doi ca pacienți care necesită internare pentru boli respiratorii cronice din Europa, cel mai mare număr de zile de spitalizare, după Bulgaria”.
Adrian Marinescu este optimist cu privire la anul 2022. El crede că va fi un an cu restricții mai ușoare, în care vom învăța ce înseamnă să conviețuim cu virusul: „Am spus în nenumărate rânduri că 2022 ar trebui să fie un an al echilibrului pentru pandemie, că pandemia nu se închide peste noapte, dar că vom trece la etapa de conviețuire cu virusul, din câmp de luptă trecem la conviețuire”.