Colaborarea dintre medicul stomatolog și cel estetician poate avea rezultate spectaculoase în crearea unui aspect tânăr cu un zâmbet frumos.
Apelăm separat la stomatolog și la estetician, dar pentru a obține buze pline și o simetrie facială dorită, idealul ar fi ca specializările lor să se întâlnească, să fuzioneze în interesul comun de a lucra în slujba frumosului.
Cum poate influența dantura intervențiile estetice și cum să alegi intervențiile potrivite de la medicul estetician ca să obții un aspect natural ne-au spus mai multe Anca Vereanu, medic primar stomatolog și specialist în chirurgie dento-alveolară și implantologie orală, și Viviana Iordache, medic dermatolog, trainer și speaker pentru botox și acid hialuronic
Care este legătura dintre stomatologie și estetică, în acest context, al obținerii unui zâmbet perfect?
Dr. Anca Vereanu: De-a lungul activității mele profesionale am observat că un număr mare de paciente care doreau o estetică îmbunătățită a feței și de fapt a zâmbetului veneau la un consult de estetică dentară având deja injectări multiple ale buzelor fără să știe că problema lor de estetică pornește de fapt de la dantură. Buzele au ca suport oasele maxilare și dinții. Problemele existente la acest nivel și care dau poziția și forma buzelor pot fi rezolvate mai întâi prin tratamente ortodontice de îndreptare a dinților sau prin aplicarea fațetelor dentare care au un efect natural de proiecție anterioară a buzelor.
Oricât de mult ar vrea un dermatolog sau un estetician să injecteze buzele sau să umple ridurile periorale (din jurul gurii), nu pot obține efecte pe termen lung tocmai din cauza poziției dinților. Atunci când ne confruntăm cu probleme legate de poziția maxilarului și a dinților, avem nevoie de tratamente ortodontice. Dantura și oasele maxilarului asigură suport pentru buze, care urmează linia acestora. Dacă nu este identificată problema de la bază – repoziționarea dinților – orice estetician va injecta în exces, rezultând efectul acela de ”cioc de rață”, întâlnit adesea la tinerele care optează pentru această procedură de mărire a buzelor.
Pentru a evita aceste efecte, procedura estetică ar trebui realizată de o echipă formată dintr-un stomatolog și un estetician dermatolog sau un chirurg plastic. Colaborarea mea cu Dr Viviana Iordache mi-a permis soluționarea unor cazuri complexe în care am încercat redesenarea gurii și a surâsului prin aplicarea fațetelor dentare și injectarea buzelor în etape consecutive, etape în care am lucrat împreună și pe care le-am gândit împreună.
Caninii sunt poate cei mai importanți dinți de pe arcada maxilarului superior pentru că ei sunt situați pe curbură influențând foarte mult prin poziția lor, forma buzei superioare. Având o inserție osoasă foarte puternică, rădăcina foarte lungă și bombată, ei pot avea o poziție mai înafară susținând buza și dându-i uneori chiar o formă bombată în dreptul lor. La o persoană căreia îi lipsește un canin pe o parte, osul consecutiv acestei extracții se va turti și buza va cădea într-o asimetrie față de contralaterală. Aceste mici „defecte „ pot fi „păcălite” prin injectarea cu acid hialuronic cu măsură de către un dermatolog/estetician experimentat. Dacă defectul osos este mare, atunci prima acțiune nu este injectarea ci grefa osoasă pentru a compensa lipsa suportului osos.
De ce este atât de importantă această coordonare dintre medici cu diferite specializări?
Dr. Viviana Iordache: Pentru că totul se modifică, totul se consumă, totul coboară. În aceste tratamente, întotdeauna trebuie să pleci de la os. În concluzie, primul gest trebuie să fie adiția osoasă, dacă este cazul, urmată de implantul dentar, după care se poate face o primă injectare. După aceea se pot realiza fațetele și la sfârșit a două injectare. Astfel, putem obține un rezultat coordonat și aproape de perfecțiune. Mai ales că, în ceea ce privește buzele, noi ne-am obișnuit să vorbim numai despre volum: buze mari, buze mici, buze groase, buze subțiri. Acesta este doar vârful icebergului. Problemele adevărate apar la ”gummy smile”, atunci când, la zâmbet, se dezvelește toată coroana dentară și toată gingia. Asimetriile faciale reprezintă principala cauză. Dacă buza nu se sprijină corect pe structura osoasă și dentară, în momentul în care se va mișca – prin zâmbet, masticație, vorbire, vom avea un rezultat dezastruos.
Ce alte intervenții stomatologice pot modifica vizibil estetica feței?
Dr. A.V.: Atunci când gingia este evidentă, așa-zisul „gummy smile” sau „linia surâsului înaltă” se poate corecta cât să modifice în mod radical estetica feței. Conform noilor norme de estetică, expunerea gingiei atunci când râdem face parte dintr-o zonă nu atât de frumoasă a zâmbetului. Totuși există corecții pe care le putem face. Se execută o corecție gingivală, de multe ori se intervine asupra osului. Unul din motivele importante ale acestei patologii este osul foarte bombat pe care buza nu reușește să îl acopere sau existenta unei buze superioare prea scurte. Și atunci se intervine printr-o corecție osoasă de-a dreptul: se face un lambou, se decolează gingia, se face o altă forma a osului, prin frezare, după care gingia se trage, se taie și se mărește coroana dentară. Deci, în momentul in care pacienta zâmbește, după această intervenție, nu se mai văd gingiile sau se văd mult mai puțin, iar efectul fizionomic este foarte frumos.
Cât de mult înțeleg pacientele care vor să își mărească buzele că au nevoie, înainte, de un consult la stomatolog?
Dr. V.I.: Din nefericire, atunci când vorbim despre buze, vorbim de o situație de la care pleci luând în calcul mușchiul, dentiția și maxilarul pacientei, vorbim de o încadrare a zonei. Gura are niște repere: o gură prea largă arată precum cea a unui clovn, o gură prea înaltă generează o fizionomie turtită și mică. Sunt paciente care vin cu poze ale unor vedete cu care spera ca vor semăna după intervenție. Nu poți folosi ca reper estetic poza altei persoane și cere același rezultat, pentru că fiecare suntem unici și avem nevoie de abordare personalizată. De exemplu, paciente injectate cu silicon, au întâmpinat reacții de respingere, cu migrări și cu asimetrii. În momentul în care discuți despre geluri permanente, din nefericire și efectele secundare sunt permanente sau, dimpotrivă, se upgradează odată cu înaintarea în vârstă.
Al treilea lucru, trebuie să înțelegem că nimeni nu este perfect simetric. Mâncăm pe o parte, dormim pe o parte, vorbim pe o parte, unii dintre noi au mușchii mai dezvoltați pe stânga, alții pe dreapta, la diferite nivele și așa mai departe. Iar pe măsură ce înaintăm în vârstă, se resoarbe osul, se lasă mușchiul, se lasă pielea și la 50 de ani, profilul mai puțin estetic poate să arate cu zece ani mai îmbătrânit decât jumătatea mai frumoasă. Cu alte cuvinte, dacă pacienta, cu 25 de ani în urmă, avea o asimetrie insignifiantă și nu avea nevoie de mari intervenții, acum, femeia a evoluat și are nevoie de implanturi, are nevoie de adiții osoase.
Se poate, cu ajutorul fațetelor dentare, să facem buzele să arate mai pline?
Dr. A.V.: Absolut, întotdeauna niște fațete bine poziționate sau, eventual, schimbarea discretă a formei și grosimii incisivilor centrali, pot avea efecte și asupra formei buzelor. Ați văzut că, de foarte multe ori, persoanele în vârstă par mai îmbătrânite pentru că ele nu își mai descoperă dinții în timpul vorbirii deoarece buza s-a lăsat și dinții se tocesc și se scurtează. Datorită fațetelor sau coroanelor frontale mai groase, buza se ridică puțin, dezgolind o parte din dinții din față ceea ce conferă un aspect mai tineresc. Deci fațetele sau coroanele făcute la vârsta la care apare îmbătrânirea tenului pot avea efect de lifting al buzei superioare prin simpla refacere a suportului buzelor. Injectarea ar trebui să vină în completarea acestui efect conferit de fațete, aducând un plus estetic.
Din ce cauză se ajunge la rezultate dezastruoase în cazul injectărilor?
Dr. V.I.: Situația este în felul următor: riscurile injectărilor cu acid hialuronic, din păcate, sunt minimizate atât de către noi, medicii, care le practicăm, pentru că nu vrem să speriem lumea, cât și de producătorii de substanțe de injectare, pentru că multe dintre ele, precum acidul hialuronic, merg la preț de la 1 la 10. Cu alte cuvinte, există fiole de 20 de euro și există fiole de 200 de euro.
Riscuri nu înseamnă numai accidente, ci și un rezultat incorect, nenatural, insuficient sau faptul că gelul nu ajunge acolo unde ne dorim noi. Situația clasică: poziția greșită a orbicularului în care medicul instruit incorect injectează acid acolo unde crede el că ar trebui să fie. Din nefericire, dacă mușchiul are o tensiune prea mare, se rupe și gelul ajunge în partea albă și proiectează buza în față. Ca atare, în primul rând, pacienții ar trebui să înțeleagă că, cu cât situația lor este mai dificilă – buze foarte subțiri, asimetrie – cu cât au mai multe probleme ortodontice sau stomatologice asociate, cu cât au mai multe probleme de mușcătură, cu atât, în momentul în care se hotărăsc să își mărească buzele din rațiuni exclusiv estetice, trebuie să apeleze la un medic specialist.
Ce înseamnă un zâmbet frumos și armonios?
Dr. A.V.: Frumusețea unui zâmbet este echilibrul pe care tu îl ai pe față și niciodată zâmbetul nu este luat ca atare. Nouă ne place o persoană că este frumoasă, în general. Dar, poate dacă o iei separat, poate nu are nici dinții nici perfecți, poate nasul are o cocoașa mică, dar îi vine ei bine. În concluzie, trebuie să existe un echilibru. Zâmbetul frumos și armonios înseamnă dinți frumoși, lungi și dimensionați ca formă și volum cu proporțiile corpului în ansamblu. Înseamnă să nu se vadă mult din gingie. Înseamnă să fie niște buze cărnoase, senzuale, nu prea mari dar nici prea mici. Înseamnă de fapt ceva care îți place.
Dr. V.I.: Din punctul de vedere al esteticianului, trebuie să respectăm reperele corecte: buza de sus trebuie să fie mai subțire sau chiar o treime buza de sus, două treimi buza de jos (în raportul de treimi). De la momentul în care buza de sus este egală cu buza de jos ne încadrăm statistic într-o situație foarte rară, de regulă acele buze sunt buze pe care s-a intervenit. Cu cât dezavantajul acesta crește, cu cât buza de sus va deveni mai groasă decât buza de jos, nu vom obține, estetic, niciodată, un rezultat bun. În al doilea rând, centrul buzei de sus trebuie să dezvelească puțin incisivii în poziția relaxată. În al treilea rând, colțul gurii trebuie să stea, pe cât posibil, într-o poziție orizontală.
În concluzie, aceste caracteristici privind forma și mărimea buzelor pot avea variații. Iar acest natural trebuie să se păstreze în momentele în care persoana mănâncă, vorbește și gesticulează. Dar cel mai important: toată zona aceasta trebuie să fie în armonie.
Foto: 123rf.com
Ultima modificare august 18, 2020 2:36 pm