Medic epidemiolog: „Panica și isteria, mai periculoase decât coronavirusul! Nu vă pierdeți controlul”

.

În contextul panicii mondiale create de teama infectării cu coronavirus, Dr. Cristina Pușcașu, specialist în epidemiologie și boli infecțioase, a vorbit despre lucrurile esențiale pe care fiecare dintre noi ar trebui să le știe în legătură cu temutul COVID-19.

Într-un interviu acordat bloggeriței Miruna Ioani, specialistul a vorbit deschis despre noua tulpină a coronavirusului și despre ce ar trebui sau nu să ne sperie.

Citește și: Coronavirus: Efectul pozitiv, neașteptat, al virusului ucigaș

Potrivit informațiilor de care medicii beneficiază în acest moment, noul coronavirus are o capacitate mare de transmitere, dar nu are o virulență care să exceadă celelalte virusuri. Acest lucru înseamnă că, deși posibilitatea contactării virusului este crescută, consecințele nu trebuie neapărat să apară. Iar persoanele afectate serios sunt cele bolnave sau vârstnice.

”Sunt afectate serios persoanele vârstnice cu patologie preexistentă (boli cronice, imunodepresii), însă există un număr semnificativ de persoane vindecate. Semnele de boală seamănă cu cele din infecțiile virale cu tropism respirator: febră, rinoree, dificultăți la respirație. Există persoane infectate care nu au dezvoltat simptomatologie”, a spus dr. Pușcașu, potrivit siblondelegandesc.ro.

Citește și: Coronavirus: Cum ne protejăm de virusul ucigaș

Întrebată dacă ar trebui sau nu să ne panicăm din cauza numărului îngrijorător de persoane decedate sau infectate cu coronavirus, specialistul a declarat că panica poate fi mai periculoasă ca virusul în sine.

”Panica este generată de necunoaștere. Și de accesul la informații din surse necontrolate. Dar poate avea efecte excesiv de dăunătoare, ea distorsionează realitatea. Putem acționa nepotrivit, pierdem controlul propriilor acțiuni. Cu virusul (în cel mai rău caz) conviețuim câteva zile. Cu panica, perioade semnificative din viețile noastre. Nu degeaba OMS a declarat și infodemie, adică epidemie de informații nocive, concomitent cu epidemia provocată de 2019-nCoV ”, a continuat doctorul.

De asemenea, dr. Pușcașu a mai spus că măștile chirugicale nu își au rostul în cazul persoanelor care nu prezintă simptome, deoarece ele nu protejeajă, ci sunt purtate, de obicei, doar pentru a-i face pe ceilalți să se simtă în siguranță.

Citește și: Coronavirus: un medic român vrea să se injecteze cu COVID-19

„Măștile nu ne pot proteja în totalitate!”

Nu este indicat să cedăm impulsurilor de a achiziționa bunuri care nu ne sunt folositoare. Nu trebuie ca persoanele care nu prezintă simptome să poarte măști. Măștile sunt utilizate pentru a nu transmite boală. Nu ne pot proteja în totalitate, virusurile sunt transmise în particule foarte fine.

Recomandările de purtare a măștii (care apropos este de unică folosință, nu se curăță, nu se împrumută, nu se atinge frecvent, se spală mâinile înainte de atingerea ei) sunt:

-persoane cu simptomatologie respratorie

-personal medical sau persoane care îngrijesc bolnavi

-persoane ale căror profesii implică contact apropiat cu un număr semnificativ de clienți sau care activează în zone aglomerate

Masca se poartă în principal pentru a face ca cei din jurul tău să se simtă în siguranță”, a declarat epidemiologul.

Cât despre provizii, acestea trebuie să fie doar în cantități uzuale, nicidecum în volum industrial, ca și cum ne-am pregăti pentru un război.

„Proviziile, doar în cantități uzuale. Din produse pe care le utilizăm în scopul menținerii sănătății noastre – săpun, eventual dezinfectant pe bază de alcool pentru tegumente și suprafețe, produse de curățenie, batiste de unică folosință, alimente adecvate (fructe, legume crude). Nimic din ceea ce nu am cumpăra la o aprovizionare obișnuită, cu mai multă atenție către produsele care ne mențin sănătoși”a încheiat dr. Cristina Pușcașu.

Citește ultimele informații despre coronavirus in Romania

Ultima modificare martie 11, 2020 6:13 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale