An de an, aproximativ 2.000 de femei mor din cauza cancerului de col uterin în România. Aceasta este singura formă de cancer pentru care există un vaccin, iar pentru eficiența amximă imunzarea trebuie făcută între 11 și 14 ani.
Medicii români spun că, din lipsă de informare, prea puține femei se vaccinează anti-HPV (n.r. – virusul papiloma uman, ale cărui tulpini provoacă apariția cancerului de col uterin în rândul femeilor), iar multe dintre ele nici măcar nu cunosc beneficiile uriașe ale acestui vaccin care le-ar putea salva viețile.
„Nu doar cancerul ucide, ci și lipsa de informare. Pentru că s-a vorbit prea puțin despre beneficiile uriașe ale acestui vaccin, România a eșuat lamentabil în campania de vaccinare anti-HPV, începută acum 13 ani. Multe femei nu știau nici măcar ce este virusul HPV și ce tip de cancer produce și nimeni nu le-a informat. Din păcate, situația nu e cu mult diferită nici acum, deși campania a fost reluată”, a explicat Radu Vlădăreanu, președintele Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, potrivit digi24.ro.
Citeşte şi: Metodă unică de depistare a virusului HPV, lansată în România
Medicii mai spun că vaccinul anti-HPV este eficient în proporție de 99% dacă este făcut între 11 și 14 ani. În plus, vaccinul poate fi administrat și fetelor de peste 14 ani, dar la noi în țară programul de vaccinare nu cuprinde această categorie de vârstă momentan.
„Estimăm că persoana vaccinată, fetița care se vaccinează cu acest vaccin cu nouă tulpini, probabilitatea ei este peste 99% să nu facă de a lungul vieții cancer de col, chiar dacă merge la screening-ul de cancer de col o dată la zece ani. Deci, îi ușurează foarte mult viața. Dacă face vaccinul undeva după 30 de ani va trebui să vină apoi după alți zece ani și cam asta este”, a adăugat Vlădăreanu.
Foto – Pixabay
Ultima modificare iunie 2, 2021 3:06 pm