Mătreața pubiană: cum știi dacă o ai și cum se tratează

.

Mătreața pubiană este o dermatită ce apare în zona pubiană. Este o eczemă cronică ușoară, ce poate fi tratată rapid și simplu, însă din cauza recurenței trebuie tratată mereu. Vezi care sunt semnele acestei dermatite și cum se tratează:

Mătreața pubiană apare exact ca cea de pe scalp – mici cojițe care se formează pe pielea unde crește părul pubian. Aceasta este, însă, o dermatită atopică și rareori seboreică. Dermatita nu este o afecțiune contagioasă. Vezi mai departe toate simptomele:

Cum știi dacă ai mătreață pubiană

Pe lângă faptul că se formează cojițele, există și senzația de mâncărime, în special în anumite condiții: când transpiri, când pielea nu poate respira bine din cauza hainelor foarte strâmte, groase sau pentru că nu porți chiloți de bumbac.

Pielea se simte foarte uscată și de multe ori această dermatită poate declanșa un cerc vicios: mâncărimi intense ce duc la scărpinat, scărpinatul duce la descuamare mai puternică, descuamarea înseamnă piele uscată, cojițe și mâncărimi (prurit).

Factorii ce pot determina mătreața pubiană

De multe ori poate fi de vină alimentația nepotrivită: mai ales produsele care pot cauza alergii sunt responsabile si de apariția dermatitelor atopice, precum laptele de vacă, ouăle, alunele, soia, arahidele, grâul, peștele și fructele de mare.

Alți factori ar mai putea fi stresul emoțional, produsele de contact (săpunul intim nepotrivit, reacție la detergent), îmbrăcămintea din materiale sintetice, temperaturile crescute și/sau transpirația.

Cum se tratează mătreața pubiană

În primul rând, pentru a trata dermatita atopică din zona pubiană, trebuie să eviți factorii de risc care îi pot cauza apariția ori care o pot înrăutăți. Numai medicul, în cabinet, poate stabili schema terapeutică cea mai bună pentru pacient, în funcție de nevoile sale, iar mijloacele cele mai des folosite sunt: unguente, emoliente, dermatocorticoizi, agenți imunomodulatori ori antihistaminice, după caz.

În unele cazuri, medicul specialist poate recomanda și internarea (de obicei nu mai mult de o noapte) pentru a se schimba microclimatul și remedierea rapidă a cercului vicios mâncărime-scărpinat.

Foto: Macro cu mătreață de pe Shutterstock.

Ultima modificare ianuarie 17, 2015 12:32 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale